Aleşii locali din Franţa proveniţi din rândul imigranţilor sunt tot mai vizaţi de remarci rasiste

Aleşii locali din Franţa care provin din rândul imigraţiei extraeuropene sau din departamentele de peste mări sunt vizaţi adesea de remarci cu caracter rasist, potrivit unui studiu publicat marţi, cu două luni înainte de alegerile municipale din Franţa.

276 afișări
Imaginea articolului Aleşii locali din Franţa proveniţi din rândul imigranţilor sunt tot mai vizaţi de remarci rasiste

Aleşii locali din Franţa proveniţi din rândul imigranţilor sunt tot mai vizaţi de remarci rasiste (Imagine: Shutterstock)

Acest studiu, care se bazează pe discuţii telefonice cu 223 de consilieri municipali şi viceprimari ai 92 de comune din regiunea pariziană (dintr-o mie de aleşi în această regiune în 2008), dezvăluie că aproape unul din doi (47%) afirmă că a fost victimă, în calitate de ales, a unor remarci cu caracter rasist făcute în cursul ultimilor cinci ani.

Aceste insulte rasiste provin de la locuitori din comuna lor (51%), de la aleşi din propriul Consiliu Municipal (40%), de la membri ai anturajului lor politic (34%) sau sunt transmise prin diverse mijloace (12%), precum scrisori anonime.

"Ceea ce ne-a suprins este că acestea provin de la colegii lor din Consiliul Municipal sau chiar din propria familie politică", a comentat pentru AFP Abbas Bendali, directorul Solis, care a efectuat ancheta.

Aproximativ 74% dintre aleşii intervievaţi apreciază că remarcile cu caracter rasist au devenit mai numeroase în cursul ultimilor cinci ani. Ancheta a fost efectuată în perioada 18 noiembrie - 3 decembrie 2013, în contextul în care ministrul Justiţiei, Christiane Taubira, originară din Guyana, a devenit o ţintă a atacurilor rasiste.

Eşantionul aleşilor intervievaţi a fost elaborat pe cote de sex, de apartenenţă politică şi de departament, în baza unui recensământ realizat după alegerile municipale din 2008; mulţumită analizei numelor şi prenumelor aleşilor, statisticile etnice fiind interzise prin lege.

Acest recensământ realizat de Înaltul Consiliu pentru Integrare, un organ consultativ pe lângă Guvern, a arătat că numărul aleşilor extraeuropeni a crescut în Franţa de la 1.069 în 2001 la 2.343 în 2008 (dintr-un total de peste 500.000 de aleşi locali).

Profilul acestor aleşi este următorul: o persoană în vârstă de aproximativ 40 de ani, născută în Franţa sau sosită de foarte tânăr, absolventă de studii superioare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici