Algeria ar fi refuzat intrarea lui Muammar Kadhafi pe teritoriul său

Liderul libian înlăturat de la putere, Muammar Kadhafi, ar fi încercat să negocieze cu autorităţile algeriene intrarea în Algeria prin oraşul libian de frontieră Ghadames, unde se afla împreună cu familia, a scris miercuri cotidianul El-Watan în ediţia online.

915 afișări
Imaginea articolului Algeria ar fi refuzat intrarea lui Muammar Kadhafi pe teritoriul său

Muammar Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Colonelului Kadhafii şi cei doi fii ai săi încă în viaţă au dispărut după ce Tripoli a căzut în mâinile Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), în urmă cu o săptămână. Pentru capturarea lui este oferită o recompensă.

Citând surse apropiate preşedinţiei algeriene, cotidianul francofon scrie că fostul lider libian ar fi "încercat să îl contacteze prin telefon pe preşedintele Abdelaziz Bouteflika, care a refuzat să preia apelul".

"Nu este prima dată când Kadhafi şi emisarii săi au încercat să intre în contact cu preşedintele algerian", potrivit aceloraşi surse.

"Un consilier al preşedintelui i-a prezent scuze liderului libian, pretextând că preşedintele este absent şi ocupat cu ultimele evenimente survenite pe teritoriul naţional", referindu-se la dublul atentat împotriva Academiei militare din Cherchell, soldat cu 18 morţi vineri, au declarat sursele citate de cotidian. Totuşi, se poate citi în continuare, autorităţile algeriene ar fi îngrijorate de posibilitatea ca Kadhafi să se alieze cu Al-Qaida în Maghrebul islamic pentru a-şi asigura supravieţuirea "în ultimă instanţă".

"Poziţia algeriană este clară şi neutră şi refuzăm să ne amestecăm în afacerile interne libiene", au declarat sursele citate.

Algeria susţine că nu a intenţionat niciodată să îl primească pe Muammar Kadhafi pe teritoriul său

Algeria a anunţat că nu a intenţionat niciodată să îl primească pe liderul libian şi s-a declarat dispusă să recunoască autorităţile de tranziţie libiene dacă acestea vor forma un guvern reprezentativ.

"Nu am analizat niciodată ipoteza în care (Muammar) Kadhafi ar veni să bată la uşa noastră", a declarat ministrul algerian de Externe, Mourad Medelci, pentru postul privat de radio Europe 1, cu câteva ore înaintea deschiderii, la Paris, a unei conferinţe internaţionale pe tema viitorului Libiei.

El a adăugat că Algeria este dispusă să recunoască autorităţile de tranziţie libiene dacă acestea vor forma un guvern reprezentativ pentru toate sensibilităţile regionale din ţară.

Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) libian "anunţă un nou guvern reprezentativ pentru toate regiunile ţării. Atunci când va face acest lucru, îl vom recunoaşte", a declarat ministrul pentru postul de radio francez, respingând orice "ambiguitate" privind poziţia ţării sale faţă de Libia.

Anterior, ministrul francez de Externe, Alain Juppé, a apreciat că Alger avut o "atitudine ambiguă" în timpul conflictului libian şi şi-a exprimat regretul că autorităţile algeriene nu recunosc CNT.

"Algeria a avut în toată această afacere o atitudine ambiguă, este cel mai puţin din ceea ce putem spune", a declarat ministrul pentru postul de radio privat RTL.

Algeria a anunţat că i-a primit pe teritoriul său pe trei copii ai lui Kadhafi - fiica sa Aisha, care a născut o fetiţă duminică, şi pe fiii acestuia Mohamed şi Hannibal - precum şi pe cea de-a doua soţia a acestuia, Safia, din "motive strict umanitare".

În acest sens, cotidianul, care citează o sursă prezidenţială, afirmă că CNT este la curent cu intrarea în Algeria a familiei Kadhafi. "Pot să vă asigur că totul s-a făcut cu acordul şi asigurările unor membri ai Consiliului de tranziţie libian. În prezent suportăm critici acerbe din partea aceluiaşi CNT. Fără ajutorul şi consimţământul CNT însuşi, familia Kadhafi nu ar fi ajuns niciodată la frontiere", a adăugat această sursă.

Algeria a admis, marţi şi miercuri, pe teritoriul său circa 500 de tuaregi care au fugit din cauza rebeliunii libiene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici