Ambasada SUA la Oslo, acuzată că a supravegheat ilegal sute de persoane în ultimii 10 ani

Norvegia a cerut în mod oficial explicaţii din partea Ambasadei Statelor Unite la Oslo care, potrivit presei, ar fi supravegheat şi înregistrat datele a sute de persoane în această ţară scandinavă, în mod ilegal, în ultimii zece ani, a anunţat joi Guvernul norvegian.

72 afișări
Imaginea articolului Ambasada SUA la Oslo, acuzată că a supravegheat ilegal sute de persoane în ultimii 10 ani

Ambasada SUA la Oslo, acuzată că a supravegheat ilegal sute de persoane în ultimii 10 ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit postului de televiziune TV2 Nyhetskanalen, legaţia americană a angajat între 15 şi 20 de persoane, inclusiv foşti ofiţeri de rang înalt din cadrul poliţiei norvegiene, pentru a supraveghea, din 2000 şi până în prezent, persoane stabilite în Norvegia, pentru a preveni eventuale atacuri contra intereselor americane.

Persoane participând la manifestaţii ar fi fost fotografiate, iar informaţiile lor personale ar fi fost stocate, fără ca acestea să ştie, într-un fişier informatic special, SIMAS (Security Incident Management Analysis System), potrivit TV2.

Pentru a face lumină în acest caz, Ministerul norvegian al Afacerilor Externe a anunţat că a organizat o întâlnire cu şefii ambasadei americane, încă de miercuri.

"Ministerul Afacerilor Externe a cerut informaţii asupra a ceea ce s-a făcut, pentru a informa autorităţile norvegiene asupra acestui program şi pentru a stabili în ce constă acest program", a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei norvegiene, Marte Lerberg Kopstad.

"Întâlnirea nu a adus clarificări asupra acestor probleme şi este, deci, important ca toate faptele să fie puse pe masă", a adăugat ea, într-un e-mail adresat AFP.

Ministrul norvegian al Afacerilor Externe, Jonas Gahr Stoere, a refuzat, într-o conferinţă de presă, să "speculeze" asupra autenticităţii informaţiilor difuzate de TV2, dar a apreciat că "dacă legile norvegiene au fost încălcate, este grav".

La Washington, un purtător de cuvânt al Departamntului de Stat, P.J. Crowley, a declarat, răspunzând unei întrebări din partea TV2, că aceste activităţi au fost efectuate în acord cu autorităţile norvegiene. Însă, acestea afirmă că nu sunt la curent cu aceste informaţii.

Nimeni din cadrul Ambasadei Statelor Unite nu a fost disponibil pentru vreun comentariu.

"Norvegia este un prieten şi un aliat. Noi suntem pegătiţi să acţionăm intens pentru a răspunde întrebărilor pe care Guvernul norvegian ar putea să le aibă asupra unor subiecte", a declarat o purtătoare de cuvânt a legaţiei, Marit Andersen, într-un comunicat.

Bjoern Erik Thon, directorul organismului de protecţie a datelor, Datatilsyn, a apreciat că aceste acţiuni încalcă legea privind protecţia datelor personale.

"Există reguli pentru tipul de informaţii personale care pot fi colectate în Norvegia, modul în care acestea sunt stocate şi cu privire la perioada de stocare", a declarat Bjoern Erik Thon.

"Iar acest cadru de reglementare a fost complet ocolit în acest caz", a declarat el pentru TV2.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici