Americanul dispărut în Iran în 2007 era într-o misiune neautorizată pentru CIA

Robert Levinson, un fost agent FBI dispărut pe insula iraniană Kish în 2007, era de fapt un contractant trimis în misiune de agenţi CIA care nu primiseră aprobarea superiorilor lor, a dezvăluit joi presa americană.

395 afișări
Imaginea articolului Americanul dispărut în Iran în 2007 era într-o misiune neautorizată pentru CIA

Robert Levinson (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urma unei anchete desfăşurate timp de mai mulţi ani, Associated Press (AP) şi Washington Post au decis să dezvăluie informaţia deoarece ea arată "erori grave" comise de agenţia americană de informaţii şi deoarece răpitorii săi ştiu deja aproape cu siguranţă afilierea sa, a justificat Kathleen Carroll, directoarea executivă a AP.

Solicitată de AFP, CIA nu a comentat pentru moment, însă administraţia Obama a regretat său că agenţia AP a difuzat aceste informaţii. "Fără a comenta legătura presupusă între Levinson şi administraţie, Casa Albă şi alţii din cadrul Executivului au cerut ferm AP să nu difuzeze acest articol, din cauza temerilor pentru viaţa lui Levinson", a mai declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului de securitate naţională (NSC) Caitlin Hayden, într-un comunicat.

"Regretăm că AP a ales să difuzeze această articol, care nu este în măsură că aducă progrese în cazul lui Levinson pentru a-l aduce înapoi acasă. Ancheta asupra dispariţiei lui Levinson continuă şi suntem determinaţi să îl înapoiem în siguranţă familiei", a adăugat ea.

Robert Levinson, în vârstă de 65 de ani dacă se mai află în viaţă, a devenit anchetator privat după o carieră în FBI.

Deplasările sale profesionale frecvente au stârnit interesul analiştilor CIA care lucrau mai ales asupra circuitelor financiare ilicite.

O analistă a CIA, Anne Jablonski, l-a angajat, prin urmare, pe bază de contract pentru a scrie rapoarte asupra informaţiilor acumulate în timpul deplasărilor sale, conform AP şi Washington Post.

Însă Jablonski nu era agent de teren şi nu era menită să acţioneze drept ofiţer de raport. Contrar regulilor, Levinson trebuia să corespondeze cu ea utilizând adresa de mail personală a acesteia.

La începutul lui 2007, Levinson a informat-o că dispune de un informator care i-ar putea da informaţii despre corupţia din Iran.

Era vorba de un bărbat numit Dawud Salahuddin, un cetăţean american căutat de Statele Unite pentru că a omorât un diplomat iranian în 1980. Acest bărbat s-a refugiat în Iran şi a devenit un apropiat al unor ramuri guvernamentale

Levinson pleacă astfel la începutul lunii martie pe insula iraniană Kish, în Golf, pentru a-l întâlni, cu aprobarea lui Jablonski. Puţin după sosirea sa la hotel, a luat un taxi şi a dispărut fără urmă.

CIA a reacţionat cu greu conform relatărilor AP: operaţiunea nu fusese aprobată şi direcţiunea CIA nu era la curent, a arătat ulterior o anchetă internă.

Zece analişti, printre care Jablonski şi Sampson, au fost obligaţi să demisioneze sau au primit sancţiuni administrative.

Câteva luni mai târziu, CIA a informat Congresul, Casa Albă şi FBI de adevărata afiliere a lui Robert Levinson.

Pentru public, el a fost mereu prezentat ca un cetăţean american dispărut în timpul unei călătorii private. La sfârşitul lui noiembrie, Departamentul de Stat l-a prezentat drept ostaticul american reţinut de cel mai mult timp din istoria ţării.

Familia sa, care nu a mai primit dovezi că ar fi în viaţă din 2010, a primit 2,5 milioane de dolari pentru a nu porni anchete ce ar putea dezvălui realitatea, conform AP şi Washington Post.

"Statele Unite au suspectat mereu însă niciodată nu au putut dovedi că Levinson a fost răpit de forţele de securitate iraniene", scrie AP.

La sfârşitul lui august, secretarul de Stat John Kerry a cerut Teheranului să ajute la localizarea lui Robert Levinson. În septembrie, noul preşedinte iranian a afirmat pentru CNN că nu ştie unde se află Levinson.

Barack Obama a menţionat cazul lui Robert Levinson, precum şi al celorlalţi doi americani reţinuţi în cursul convorbirii telefonice cu preşedintele iranian Hassan Rohani la sfârşitul lui septembrie, care a fost primul contact direct între liderii celor două ţări în peste 30 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici