ANALIZĂ: Alegători din regiunile separatiste ucrainene nu ştiu unde vor vota duminică

Numeroşi alegători vor fi nevoiţi să parcurgă kilometri până la o secţie de votare, duminică, pentru a vota în scrutinul prezidenţial anticipat din Ucraina, în pofida pericolului şi incertitudinii cu privire la organizarea acestor alegeri în estul ţării, relatează AFP.

178 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Alegători din regiunile separatiste ucrainene nu ştiu unde vor vota duminică

ANALIZĂ: Alegători din regiunile separatiste ucrainene nu ştiu unde vor vota duminică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem pregătiţi să mergem doi-trei kilometri", declară un pastor, Oleksandr Mosiiciuk, de la Makiivka, în estul Ucrainei, o regiune aflată sub controlul separatiştilor, care ar putea să perturbe alegerile.

"Vor exista probleme mari" în ziua scrutinului, preconizează acest locuitor al oraşului de la periferia Doneţkului, un bastion al insurecţiei armate proruse care sfidează de o lună puterea de la Kiev. "Ştiu că scumpii noştri separatişti vor să oprească alegerile. Voi încerca să votez prin toate mijloacele, dar nu ştiu nici unde şi nici cum", afirmă el.

O parte a alegătorilor rămâne hotărâtă, la fel ca Oleksandr, să voteze în pofida pericolului şi incertitudinii cu privire la organizarea scrutinului în estul ţării.

"Chiar dacă este riscant voi merge să votez. Vreau ca ţara noastră să fie o ţară suverană", spune un cadru de la Doneţk, Pavlo Kusolev, în vârstă de 27 de ani, tatăl a doi copii.

Cu o săptămână înainte de scrutinul care va hotărî cine îi va lua locul lui Viktor Ianukovici, destituit din funcţie, Comisia Electorală de la Kiev a lansat un semnal de alarmă. În lipsa securităţii, în mai multe părţi ale regiunilor Doneţk şi Lugansk, aproape două milioane de alegători ar putea să nu poată să voteze.

Aleksandr Borodai, un misterios consultant rus care a devenit "premier" al "republicii populare" autoproclamate Doneţk a avertizat că "nu va avea loc niciun scrutin la Doneţk".

Pentru moment, nimeni nu poate spune unde, în regiune, va fi posibil să se voteze şi nici dacă securitatea alegătorilor va fi asigurată. Nici măcar oficialii însărcinaţi cu organizarea scrutinului.

"Nu sunt capabil să apăr 3,5 milioane de votanţi", afirmă Serghii Tkacenko, unul dintre reprezentanţii Comisiei Electorale din regiunea Doneţk. "Dacă alegerile nu au loc la Doneţk, coşmarul va continua în anii care urmează", subliniază el.

Cum pot fi pregătite alegerile, în contextul în care localurile sunt ocupate, materialul distrus, iar membrii Comisiei ameninţaţi, întreabă Tkacenko.

"Vieţile membrilor comisiilor electorale sunt în pericol. Le este frică şi trebuie să se ascundă", afirmă acest bărbat care locuieşte la un hotel şi a cărui familie a fost evacuată din regiune.

- "Ultima speranţă înainte de războiul civil"

Potrivit unui ultim sondaj de opinie, doar o treime dintre alegătorii din est ar fi pregătiţi să participe la scrutin, în contextul în care peste 70% au participat la ultimele alegeri prezidenţiale, în 2010, în urma cărora Viktor Ianukovici, originar din regiune, a obţinut o victorie.

"În această situaţie, evident, ne este frică să mergem să votăm, ne este frică pentru viaţa noastră", declară Ala Moskaleţ, care apreciază că "este (vorba despre) ultima speranţă înaintea unui război civil".

Fără s-o piardă din ochi pe fiica sa, care se joacă în sala de alături, ea adaugă că va merge să voteze, deoarece crede că "ţara este neputincioasă în acest moment". "Alegerea unui preşedinte va permite, cu un pic de noroc, restabilirea ordinii în ţară", este ea de părere.

"Sunt pregătită să merg să mă înregistrez altundeva", continuă ea, dar "să ieşi din oraş este periculos, din cauza posturilor de control care se află pe mâna celor înarmaţi, care pot opri orice vehicul, fără să ofere vreo explicaţie".

Ieşirea din regiune ar putea să fie singurul mijloc de a vota, admite Serghii Tkacenko. "Alegătorii pot, până la 19 mai, data închiderii listelor electorale, să se înregistreze într-o secţie dintr-un loc sigur, în afara regiunii", spune el.

Dar este necesar să se întoarcă duminică să voteze în acelaşi loc. Iar "până la urmă nimic nu garantează că va fi posibil să părăsim oraşul, încercuit de către rebeli, în ziua alegerilor", recunoaşte Tkacenko.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici