ANALIZĂ: Cât de probabilă este o alianţă între Rusia şi Vest împotriva Statului Islamic

O alianţă între Rusia şi puterile din Vest împotriva grupării teroriste Stat Islamic (SI) este puţin probabilă, pentru că liderii de la Kremlin nu vor să pună capăt susţinerii preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Şansele unei cooperări au scăzut şi mai mult ca urmare a doborârii avionului rus de către Turcia, la graniţa cu Siria, informează bbc.com.

8398 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Cât de probabilă este o alianţă între Rusia şi Vest împotriva Statului Islamic

Vladimir Putin (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

În ultimele săptămâni, preşedintele Vladimir Putin şi mulţi politicieni ruşi au promovat ideea că Rusia şi Vestul ar trebui să facă o alianţă asemănătoare celei din Al Doilea Război Mondial împotriva grupării teroriste Stat Islamic (SI).

În luna septembrie, într-un discurs susţinut la Naţiunile Unite, Putin a cerut o "alianţă puternică împotriva terorismului, la fel ca cea care a fost realizată împotriva lui Hitler”.

Pe de altă parte, mitropolitul Hilarion din Volokolamsk, director al Direcţiei de Relaţii Externe din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, a susţinut aceeaşi idee: „Înţelegem că terorismul este un fenomen internaţional şi că, pentru a îl combate, este nevoie de o alianţă internaţională. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai multe ţări au reşit să îşi lase la o parte diferenţele de natură politică pentru a combate fascismul. Acum avem nevoie de acelaşi lucru: să lăsăm diferenţele la o parte şi să luptăm împreună împotriva terorismului”.

Cu toate acestea, fostul prim-ministru de la Kremlin, Mihail Kasianov, suspectează că liderii Rusiei au şi un alt motiv pentru a cere o „unitate invincibilă”.

"Putin vrea neapărat ca Vestul să coopereze, în primul rând, pentru a elimina posibilele sancţiuni. Apoi, pentru a forţa ţările vestice să recunoască faptul că, fără Rusia, nu s-ar putea întâmpla nimic în această lume. El are nevoie ca Rusia să fie respectată de celelalte state, ca să poată obţine acelaşi respect şi în interiorul ţării, prin propagandă”, a spus Kasianov, potrivit bbc.com.

Însă, Rusia nu este pregătită să asigure această alianţă invincibilă, întrucât refuză să pună capăt sprijinului pe care i-l acordă preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pe care liderii Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii şi Franţei îl văd ca pe un obstacol în calea stabilirii păcii.

„Nu avem o viziune comună şi, prin urmare, nu putem avea nici o strategie comună”, a spus Andrei Kortunov, membru al Consiliului rus de Relaţii Internaţionale.

El a adăugat că cele mai multe părţi ale conflictului nu au încredere unele în altele, ceea ce generează o complicaţie majoră. „Nu văd soluţii de încheiere a conflictului de la Washington, Moscova sau Londra”, a precizat el.

De asemenea, la mica probabilitate de a se realiza alianţa împotriva SI s-a adăugat bombardarea recentă a unui avion rus în Turcia, care a crescut suspiciunea Rusiei faţă de Vest.

„Problema este că anumite ţări, inclusiv Statele Unite şi, probabil, şi Marea Britanie, încearcă să folosească această stabilitate pentru a promova anumite interese naţionale”, a spus Preşedintele Comitetului pentru relaţii internaţionale din cadrul Consiliului federaţiilor, Konstantin Kosaşev.

„Interesele pe care le promovează sunt de a rămâne naţiunile conducătoare şi de a-şi păstra, astfel, dreptul de a determina cine are dreptate şi cine nu. Aceasta este o greşeală, în opinia mea”, a adăugat el.

Cu toate acestea, autorul analizei de pe site-ul BBC a scris că, dacă Roosevelt şi Churchill au reuşit să coopereze cu Stalin, atunci Obama şi Cameron vor reuşi să coopereze cu Putin. El crede că acest lucru se va întâmpla atunci când toate statele vor ajunge la concluzia că ameninţarea la siguranţa lor este atât de mare, încât singura soluţie de a se apăra este să formeze o alianţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici