ANALIZĂ: Principalele puncte ale acordului asupra programului nuclear iranian

Şase mari puteri - China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite - şi Republica islamică au încheiat în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Geneva, un acord preliminar asupra programului nuclear iranian, relatează AFP, care prezintă fragmente din document.

584 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Principalele puncte ale acordului asupra programului nuclear iranian

ANALIZĂ: Principalele puncte ale acordului asupra programului nuclear iranian comunicate de Casa Albă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Textul a fost postat online de Ministerul rus de Externe şi agenţia iraniană Fars News, sub titlul "Plan de acţiune comun".

Aceste şase ţări au impus sacţiuni economice pentru a exercita presiuni asupra Iranului, cu scopul ca acesta să-şi întrerupă programul nuclear, suspectat de Washington şi aliaţii săi că are scopuri militare, ceea ce Teheranul dezminte.

Acordul slăbeşte strânsoarea unora dintre aceste sancţiuni, în schimbul unei limitări a programului nuclear de către Teheran, care se va supune unor inspecţii internaţionale aprofundate timp de şase luni, în vederea negocierii unei "soluţii complete".

Textul nu spune nimic despre un eventual "drept" al Iranului de îmbogăţire a uraniului. Însă Iranul îl consideră o confirmare a faptului că programul său de îmbogăţire a uraniului este "recunoscut", în timp ce Casa Albă afirma că acordul "nu recunoaşte dreptul la îmbogăţirea" de combustibil de către Teheeran.

Acordul poartă asupra "unei prime etape de şase luni, care poate fi prelungită prin consimţământ reciproc".

El prevede că Iranul "va adopta în mod voluntar măsurile următoare" de limitare a îmbogăţirii uraniului:

- "Din stocul de uraniu existent îmbogăţit la (nivelul de) 20%, el va reţine jumătate din oxidul de uraniu pentru a fabrica combustibil destinat (reactorului civil iranian de cercetare) TRR. El va dilua (stocul) rămas la (un nivel de) 20% de UF6 (hexafluorură de uraniu, un gaz care alimentează în mod direct centrifugele de uraniu) la (un nivel) mai mic de 5%".

- "Iranul anunţă că nu va îmbogăţi uraniu la (un nivel) de peste 5% în decurs de şase luni".

- "Iranul anunţă că nu-şi va continua activităţile la uzina de la Natanz, la cea de la Fordo, şi în reactorul (cu apă grea) de la Arak".

- "Odată ce instalaţia pentru conversia UF6 îmbogăţit la un (nivel de) maximum 5% în UO2 (oxid de uraniu) este pregătită, Iranul va transforma în oxid gazul UF6 recent îmbogăţit la un (nivel) maximum de 5% în perioada de şase luni".

- "Nu vor exista alte instalaţii de îmbogăţire".

- "Nu se vor construi instalaţii capabile de retratare".

- "Supraveghere sporită": "o informare detaliată va fi livrată AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), inclusiv planurile instalaţiilor nucleare, o descriere a fiecărei clădiri din fiecare instalaţie nucleară".

"Experţii AIEA vor benedicia de un acces zilnic (...) şi fără anunţarea prealabilă la instalaţiile Fordo şi Natanz.

"Date actualizate vor fi livrate despre funcţionarea reactorului de la Arak".

La rândul lor, cele şase mari puteri se angajează să relaxeze sancţiunile în modul următor:

- "Suspendarea eforturilor în vederea reducerii şi mai mult a vânzărilor de petrol brut de către Iran, permiţând clienţilor actuali ai Iranului să continue să cumpere în medie aceleaşi volume".

- "Suspendarea sancţiunilor Statelor Unite impuse asupra industriei de automobile din Iran şi asupra serviciilor care au legătură cu aceasta".

- "Nu (vor fi adoptate) noi sancţiuni ale Consiliului de Securitate în legătură cu (dosarul) nuclear".

- "Nu (vor fi adoptate) noi sancţiuni UE în legătură cu (dosarul) nuclear".

- "Administraţia americană (...) se va abţine să adopte noi sancţiuni în legătură cu (dosarul) nuclear".

- "Crearea unui sistem de finanţare care să permită comerţul umanitar în vederea satisfacerii nevoilor Iranului".

- "Suspendarea sancţiunilor UE şi Statelor Unite asupra:

aurului şi materiilor preţioase şi serviciilor care au legătură cu ele

exporturilor petrochimice iraniene şi serviciilor care au legătură cu ele".

Potrivit Casei Albe, această relaxare "limitată, temporară, ţintită şi care va putea să fie anulată" a unor sancţiuni reprezintă echivalentul sumei de aproximativ şapte miliarde de dolari.

În schimb, cea mai mare parte a sancţiunilor americane, comerciale şi financiare, vor rămâne în vigoare în următoarele şase luni, la fel ca sancţiunile decise de către Consiliul de Securitate al ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici