Angela Merkel şi François Hollande participă la o reuniune la Ambasada Franţei la Berlin

Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele François Hollande s-au întâlnit marţi dimineaţa la Ambasada Franţei la Berlin pentru a participa la o reuniune cu personalităţi din lumea culturală, înaintea festivităţilor care marchează 50 de ani de prietenie franco-germană.

142 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel şi François Hollande participă la o reuniune la Ambasada Franţei la Berlin

Angela Merkel şi François Hollande participă la o reuniune la Ambasada Franţei la Berlin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt un copil al acestei prietenii, chiar dacă era mai incitant când eram tânăr. Prima mea maşină a fost un (Citroën) 2CV, iar primele studii le-am făcut la Paris", a declarat realizatorul Wim Wenders la sosirea la ambasadă, notând că în prezent "există o anumită indiferenţă, dar nu este de mirare după 50 de ani de mariaj".

De partea franceză, Michel Hazanavicius, regizorul filmului "The Artist", Thierry Frémaux, delegat general la Festivlul de la Cannes, Fabien Lévy, compozitor, şi Renaud Capuçon, directorul artistic al Festivalului de Paşte din Aix-en-Provence, participă la această reuniune cu uşile închise.

În afară de Wim Wenders, între alte personalităţi germane au fost invitaţi directorul Berlinalei Dieter Kosslick, scenaristul de teatru Thomas Ostermeier, editorul Andreas Rötzer, coregrafa Sacha Waltz şi directoarea revistelor culturale germane Dussmann, Julia Claren.

"Este vorba despre dezbaterea unor mize culturale franco-germane şi europene, ca protecţia drepturilor creatorilor pe Internet, şi despre mize din economia digitală", a precizat un membru al anturajului lui Hollande.

Franţa şi Germania sărbătoresc marţi, într-un Berlin în care a nins, o jumătate de secol de la semnarea, la 22 ianuarie 1963, a Tratatului de la Elysée de către generalul de Gaulle şi cancelarul Konrad Adenauer, care a pecetluit reconcilierea celor doi "inamici ereditari" după Război.

Preşedintele François Hollande şi cancelarul Angela Merkel, la vremea respectivă în vârstă de opt ani, amândoi, urmează să sărbătorească marţi acest gest istoric cu fast.

Guvernele francez şi german se vor reuni într-o şedinţă de Consiliu de Miniştri, la sediul Cancelariei. Preşedintele şi cancelarul vor susţine ulterior o conferinţă de presă comună.

În mod excepţional, parlamentarii francezi şi germani se vor reuni în cadrul unei dezbateri de două ore, sub cupola de sticlă a Reichstagului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici