Popularitatea lui Vladimir Putin se prăbuşeşte: 1 din 3 ruşi ar ieşi la proteste anti-guvernamentale. Cum arată sondajele

  • Popularitatea lui Vladimir Putin în Rusia este la un minim al ultimilor ani
  • Potrivit Levada Center, Organizaţie Non-guvernamentală din Rusia, circa 28% dintre ruşi ar fi dispuşi să iasă la proteste de stradă
  • Duma de stat a aprobat în urmă cu două luni o serie de amendamente de lege care să-i permită lui Vladimir Putin să fie la conducere până în 2036
1193 afișări
Imaginea articolului Popularitatea lui Vladimir Putin se prăbuşeşte: 1 din 3 ruşi ar ieşi la proteste anti-guvernamentale. Cum arată sondajele

Aproape 1 din 3 ruşi ar ieşi la proteste anti-guvernamentale, popularitatea lui Vladimir Putin a cunoscut un nou minim. Cum arată sondajele din Rusia

Zeci, poate chiar sute de mii de cetăţeni americani protestează de mai multe zile în peste 40 de oraşe americane ca urmare a incidentului soldat cu moartea lui George Floyd. Aceştia denunţă rasismul din SUA, dar şi brutalitatea poliţiei mai ales în cazul cetăţenilor de culoare.
 
Tot la proteste, dar din alte motive, se gândesc şi 28% dintre ruşi, susţinie un sondaj efectuat de ONG-ul Levada Center, citat de cotidianul The Moscow Times. Potrivit sursei citate, ruşii sunt tot mai nemulţumiţi de scăderea nivelului de trai.

SONDAJ: 28% dintre ruşi ar ieşi la proteste / Popularitatea lui Putin scade considerabil

Încrederea publicului în Vladimir Putin este în scădere şi a atins un minim în luna Mai, scrie Moscow Times. Potrivit sursei citate, doar un sfert dintre respondenţii unui sondaj l-au numit pe Vladimir Putin atunci când au fost întrebaţi cine este politicianul în care au cea mai mare încredere. Acest procentaj, 25%, este la jumătate faţă de cel înregistrat în 2017.
 
Cei care au efectuat sondajul susţin că numărul nehotărâţilor a crescut de la 17%, în ianuarie, la 33% în prezent, această creştere fiind amplificată şi de amendamentele de lege menite să extindă mandatul lui Vladimir Putin până în 2036, dar şi de gravitatea epidemiei de coronavirus din Rusia.
 
Combinat cu cei 16% care afirmau deja că nu au încredere în niciun politician rus, "jumătate dintre ruşi fie nu mai cred în nimeni, fie nu ştiu în cine sa mai creadă", notează Levada.
 
Într-un sondaj separat efectuat de acelaşi ONG se arată că 28% dintre ruşi afirmă că ar fi dispuşi să se alăture unor proteste. Numărul este cu 4% mai mare decât cel din februarie şi cel mai mare înregistrat în ultimii doi ani.
 
"Este un efect cu totul neaşteptat care cred că se datorează creşterii incertitudinii şi ameninţării pierderii jobului, a venitului şi în general a stabilităţii vieţii", a spus Lev Gudkov pentru Open Media.
 
Sondajul Levada a fost efectuat pe 1.623 cetăţeni ruşi între 22 ş 24 mai, notează Moscow Times.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici