Aproximativ 300 de obiective din patrimoniul cultural al Siriei au fost distruse de război - ONU

Aproape 300 de obiective aflate pe lista patrimoniului cultural sirian au fost distruse, avariate sau jefuite în cei peste trei ani de război în Siria, în special la Alep şi Palmyra, potrivit unui raport realizat de ONU pe baza imaginilor surprinse din satelit.

167 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 300 de obiective din patrimoniul cultural al Siriei au fost distruse de război - ONU

Aproximativ 300 de obiective din patrimoniul cultural al Siriei au fost distruse de război - ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Regiuni precum Alep (...), Damasc, castelul Krak des Chevaliers, Rakka şi Palmyra au suferit pagube importante", a anunţat, marţi, Institutul Naţiunilor Unite pentru formare şi cercetare (UNITAR).

Prin programul operaţional de aplicaţii prin satelit (UNOSAT) Institutul a analizat 18 zone, unde a descoperit 290 de obiective afectate direct de războiul din Siria. Dintre acestea, 24 au fost distruse, 104 au suferit pagube importante, 84 au fost parţial avariate şi alte 77 se află probabil în aceeaşi situaţie.

"Analiza este o dovadă alarmantă a pagubelor care continuă să afecteze patriomoniul cultural al Siriei", subliniază UNITAR. "Eforturile naţionale şi internaţionale pentru protejarea zonelor trebuie să fie intensificate în vederea salvării în cel mai scurt timp posibil a acestui patrimoniu important", adaugă Institutul.

Dintre cele 18 zone menţionate, şase sunt înscrise în patrimoniul mondial UNESCO: oraşele vechi Alep (din nord), Bosra (sud) şi Damasc (centru), Oraşele moarte din nordul Siriei şi castelul Krak des Chevaliers, din centru, şi Palmyra, din est.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici