Armata americană le recomandă militarilor săi din Irak să evite citirea documentelor WikiLeaks

Armata americană a postat pe reţeaua de Internet folosită de militarii americani din Irak o avertizare pentru ca documentele publicate de WikiLeaks să nu fie consultate, în scopul de a-i ţine pe militari departe de aceste dezvăluiri, a anunţat sâmbătă purtătorul de cuvânt al acesteia.

62 afișări
Imaginea articolului Armata americană le recomandă militarilor săi din Irak să evite citirea documentelor WikiLeaks

Armata americană le recomandă militarilor săi din Irak să evite citirea documentelor WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această avertizare apare automat începând de vineri pe reţeaua armatei, NIPRNet, când utilizatorul încearcă să acceseze unele site-uri de informaţii. Ea îi sfătuieşte pe militari să nu citească, să nu descarce şi să nu trimită conţinutul documentelor WikiLeaks, sugerând că acest lucru ar putea fi ilegal.

"Conform normelor Ministerului Apărării (...) tot personalul trebuie să evite consultarea pe NIPR a articolelor publicate de WikiLeaks", precizează mesajul.

Dar armata nu a blocat Internetul, a afirmat un purtător de cuvânt.

"Forţele americane din Irak (USF-I) nu au blocat niciun site", a declarat sergentul Kelli Lane, într-un e-mail adresat AFP.

"Armata a postat un avertisment cu privire la uşurinţa cu care documentele secrete publicate de WikiLeaks pot fi consultate pe Internet", a adăugat ea.

Lane a precizat că nu este vorba decât despre o avertizare, care nu împiedică militarii să acceseze site-urile de informaţii. Ea nu oferă precizări cu privire la numele site-urilor vizate de acest avertisment.

WikiLeaks a început în ultimele zile să publice o parte din cele 250.000 de documente diplomatice americane, provocând o undă de şoc în cancelariile din întreaga lume.

Lane a declarat că armata americană nu a adresat nicio avertizare utilizatorilor de Internet la precedentele publicări de documente confidenţiale de către WikiLeaks.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici