Armata siriană preia controlul asupra unei baze aeriene de lângă Alep asediată de doi ani

Armata siriană a reuşit să străpungă printr-o zonă aflată sub controlu grupării Statului Islamic (SI) şi să le ofere astfel întăriri celor câtorva sute de militari asediaţi de doi ani într-o bază aeriană izolată de lângă Alep, potrivit presei de stat, relatează DPA în pagina electronică.

799 afișări
Imaginea articolului Armata siriană preia controlul asupra unei baze aeriene de lângă Alep asediată de doi ani

Armata siriană preia controlul asupra unei baze aeriene de lângă Alep asediată de doi ani (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Trupe loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad au reuşit să spargă asediul de la aeroportul militar din Kuweires, în apropiere de oraşul Alep (nord), împărţit între mai multe părţi aflate în conflict, a anunţat marţi televiziunea siriană de stat

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a confirmat că forţele guvernamentale au pus capăt asediului bazei, situate la aproximativ 30 de kilometri est de Alep.

Baza de la Kuweires era asediată din decembrie 2012, mai întâi de către forţe rebele, apoi de către jihadişti din cadrul SI, care deţin prezent controlul asupra părţii de est a provinciei Alep.

Statul Islamic a încercat în mai multe rânduri, începând din mai, să preia controlul asupra bazei.

Execuţii în masă ale unor militari sirieni, după ce gruparea extremistă a reuşit să preia controlul asupra unor baze militare izolate din estul Siriei, au provocat furie în zona de coastă aflată sub controlul Guvernlui, bastionul minorităţii alawite din care face parte al-Assad.

Forţe loiale regimului, susţinute de avioane de război ruse, au lansat luna trecută o ofensivă importantă pentru recucerirea bazei.

Potrivit agenţiei oficiale Sana, 16 persoane au fost ucise în regiunea de coastă, iar alte 51 au fost rănite, după ce două rachete lansate de către rebeli au lovit oraşul portuar Latakia.

Observatorul a anunţat un bilanţ de cel puţin 23 de morţi.

- Parlamentul danez aprobă trimiterea de sisteme radar în Irak şi Siria

Pe de altă parte, Parlamentul danez a aprobat trimiterea unor sisteme radar mobile în vederea monitorizării spaţiilor siriene ale Irakului şi Siriei în zonele în care o coaliţie internaţională condusă de către Statele Unite luptă împotriva Statului Islamic.

Aceste sisteme radar, destinate unei forţe de 30 de oameni, înlocuiesc cele şapte avioane de vânătoare de tip F-16 pe care Danemarca le-a retras luna trecută, la finalul misiunii de un an de zile.

Conflictul sirian, care a început cu demonstraţii paşnice în 2011, s-a transformat într-un război civil complex, soldat cu 250.000 de morţi şi peste 11 milioane de refugiaţi, potrivit ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici