Arseni Iaţeniuk: "Lumea civilizată" nu va recunoaşte independenţa Crimeei sau unirea cu Rusia

Arseni Iaţeniuk, premierul interimar al Ucrainei, apreciază că "nimeni din lumea civilizată" nu va recunoaşte eventuala independenţă a regiunii proruse Crimeea.

242 afișări
Imaginea articolului Arseni Iaţeniuk: "Lumea civilizată" nu va recunoaşte independenţa Crimeei sau unirea cu Rusia

Arseni Iaţeniuk (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Nimeni din lumea civilizată nu va recunoaşte referendumul privind unirea Crimeei cu Rusia", a declarat Arseni Iaţeniuk, citat de BBC, avertizând Parlamentul regional de la Simferopol că solicitarea de alipire a regiunii la Rusia şi de organizare a unui referendum pe această temă este "nelegitimă şi neconstituţională".

Statele Unite şi Uniunea Europeană au catalogat drept "neconstituţională" solicitarea Parlamentului din Crimeea.

"Referendumul din Crimeea ar încălca dreptul internaţional şi este neconstituţional. Orice decizie privind Crimeea trebuie să aibă acordul Administraţiei centrale de la Kiev", a declara joi seară preşedintele SUA, Barack Obama. "Dacă Rusia va continua să încalce dreptul internaţional, Statele Unite şi aliaţii lor vor continua să aibă o atitudine fermă", a insistat liderul de la Casa Albă. Uniunea Europeană a avut o poziţie similară.

Administraţia interimară de la Kiev a lansat joi procedura pentru dizolvarea Parlamentului regional din Crimeea, care a cerut anexarea regiunii la Rusia. "Parlamentul central va iniţia dizolvarea Parlamentului din Crimeea", a declarat Oleksandr Turcinov, preşedintele interimar al Ucrainei. "Referendumul propus ar fi o farsă, o crimă împotriva Ucrainei comisă de militari ruşi", a spus liderul de la Kiev.

Parlamentul din Crimeea, dominat de politicieni proruşi, a cerut joi aderarea regiunii ucrainene la Rusia şi organizarea unui referendum pe această temă pe 16 martie. Decizia a fost luată cu 78 de voturi pentru, niciunul împotrivă şi opt abţineri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici