Atacul cu acid de la Teatrul Balşoi: Cei trei suspecţi în acest caz, găsiţi vinovaţi de justiţia rusă

Justiţia rusă i-a găsit vinovaţi, marţi, pe cei trei suspecţi din atacul cu acid comis în ianuarie asupra directorului artistic al Teatrului Balşoi din Moscova, în urma căruia acesta a suferit răni grave.

264 afișări
Imaginea articolului Atacul cu acid de la Teatrul Balşoi: Cei trei suspecţi în acest caz, găsiţi vinovaţi de justiţia rusă

Atacul cu acid de la Teatrul Balşoi: Cei trei suspecţi în acest caz, găsiţi vinovaţi de justiţia rusă

Justiţia rusă l-a condamnat pe balerinul Pavel Dmitrichenko la şase ani de închisoare, în regim sever, pentru faptul că a ordonat atacul cu acid comis în luna ianuarie asupra directorului artistic al Teatrului Balşoi, Serghei Filin.

Executantul atacului, Iuri Zaruţi, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, iar şoferul care l-a dus la locul atacului, Andrei Lipatov, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare.

Judecătoarea Elena Maximova a anunţat încă de la începutul şedinţei că i-a găsit vinovaţi pe cei trei suspecţi - balerinul şi liderul sindical Pavel Dmitrichenko şi cei doi presupuşi complici, executantul atacului, Iuri Zaruţki, şi şoferul Andrei Lipatov.

Aceştia au apărut pentru prima dată în faţa Tribunalului Meşinschi din Moscova pentru acest atac, comis pe 17 ianuarie, la parterul imobilului în care locuia directorul artistic al teatrului, Serghei Filin.

Săptămâna trecută, Parchetul moscovit a cerut nouă ani de închisoare în regim sever pentru Pavel Dmitrichenko, zece ani de închisoare pentru Iuri Zaruţki şi şase ani de închisoare pentru Andrei Lipatov.

Potrivit ministerului public, atacul a fost prevăzut şi organizat cu mult timp înainte, iar toţi martorii interogaţi în timpul procesului au demonstrat că Pavel Dmitrichenko, aflat în conflict deschis cu Serghei Filin, avea motive suficient de puternice pentru a comite acel atac.

În timpul procesului, Pavel Dmitrichenko, în vârstă de 29 de ani, a respins acuzaţia potrivit căreia ar fi dorit, de manieră premeditată, să îi provoace răni grave lui Serghei Filin, recunoscând însă faptul că le-a cerut complicilor săi să îl bată pe Filin.

În timpul pledoariilor, el s-a declarat pregătit să fie condamnat pentru "lovituri cu pumnul", un cap de acuzare care poate aduce o pedeapsă de până la doi ani de închisoare.

Iura Zaruţki a recunoscut că l-a atacat cu acid pe Filin şi a spus că a făcut acest lucru din proprie iniţiativă.

Avocata acuzării, Tatiana Stukalova, a solicitat în timpul pledoariei despăgubiri duble - pentru prejudicii fizice, de 508.000 ruble (11.300 euro), şi pentru prejudicii morale, de 3 milioane ruble (66.700 euro).

Serghei Filin a suportat după atac o grefă de piele şi mai multe operaţii la ochi în Germania.

Deşi şi-a reluat activitatea la Teatrul Balşoi în septembrie, fiind însoţit permanent de bodyguarzi, Filin s-a întors în Germania recent, întrucât sănătatea ochilor săi s-a degradat.

Acest caz a dezvăluit rivalităţile feroce şi practicile îndoielnice aflate în derulare în culisele celui mai prestigios teatru din Rusia. Aceste conflicte interne au fost evocate pe larg în etapa de instrumentare a cazului şi pe parcursul procesului celor trei suspecţi.

Cazul în sine a avut repercusiuni asupra teatrului moscovit. Balerinul vedetă Nikolay Tsiskaridz, aflat şi el în conflict deschis cu Serghei Filin, a fost concediat în luna iunie, după ce a pus sub semnul îndoielii rănile suferite de rivalul său. El s-a aflat, totodată, la un pas de a fi acuzat în mod deschis de fostul director al teatrului, Anatoli Iksanov, că ar fi fost instigatorul agresiunii.

După o lună, Anatoli Iksanov a fost la rândul său concediat.

Alte scandaluri au pătat de atunci reputaţia teatrului. La jumătatea lunii noiembrie, o balerină americană, Joy Womack, a declarat într-un interviu acordat pentru cotidianul Izvestia că a fost nevoită să părăsească Teatrul Balşoi după ce conducerea instituţiei i-a cerut suma de 10.000 de dolari pentru a o face prim-solistă.

O nouă supriză a venit luni, atunci când şeful de orchestră şi directorul muzical al teatrului, Vasili Sinaiski, a demisionat din proprie iniţiativă, cu 15 zile înainte de premiera mult aşteptată a spectacolului de operă "Don Carlo" de Giuseppe Verdi, a anunţat directorul general al instituţiei, Vladimir Urin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici