Video ATENTAT TERORIST în Franţa. Bilanţ provizoriu: 84 de morţi şi 202 de răniţi, mulţi în stare critică/ Circa 30.000 de oameni erau în centrul oraşului la momentul masacrului - LIVETEXT

Direcţia generală de Sănătate din Franţa anunţă că momentan 188 persoane sunt internate în spitalele din zona Alpes-Maritimes, în urma atacului de la Nisa, 48 fiind în stare critică, dintre care 25 la reanimare. Reuniune a Consiliului de securitate naţională din Franţa, sâmbătă.

117611 afișări

Un individ a intrat în plin cu camionul în sute de persoane care asistau la spectacolul de artificii cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, la ora locală 23.00. El a reuşit să parcurgă aprope 2 km până să fie ucis.

Martorii spun că soferul mergea cu viteză şi în zig zag pentru a lovi cât mai multe persoane.

În interiorul vehiculului au fost găsite numeroase arme şi grenade, potrivit Le Figaro.

Şoferul era un bărbat de 31 de ani, de origine tunisină, care trăia în Nisa. Potrivit postului de televiziune francez BFM TV, atacatorul se afla în vizorul poliţiştilor, dar nu pentru infracţiuni de natură teroristă.

UPDATE.16 IULIE.14:45 O familie de români, doi părinţi şi un copil, este dată disparută în zona Nisa, după atentat. MAE: Situaţia a fost semnalată de familiile acestora

UPDATE.16 IULIE.13:00 Stat Islamic îşi atribuie comiterea atentatului de la Nisa: "Autorul operaţiunii de la Nisa este un soldat al Statului Islamic"

UPDATE 20:23 Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a discutat vineri după-amiază, separat, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cu noul premier britanic Theresa May şi cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, anunţă Palatul Elysee, potrivit cotidianului Le Figaro.

 UPDATE 19:56 O reuniune în format restrâns a Consiliului pentru securitate naţională se va desfăşura sâmbătă la Palatul Elysée, după atentatul de la Nisa, soldat cu cel puţin 84 de morţi, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

UPDATE 18:46 Reprezentanţii Consulatului General la Marsilia au vizitat toate cele 4 spitale din Nisa şi spitalul din localitatea Frejus care au primit răniţi în urma atacului, nefiind identificaţi alţi români răniţi în afara celor 2 anunţaţi anterior, informează Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE 17:32 Direcţia generală de Sănătate din Franţa anunţă că la această oră sunt 188 persoane internate în spitalele din zona Alpes-Maritimes, în urma atacului de la Nisa, 48 fiind în stare critică, dintre care 25 la reanimare.

UPDATE 17:25 Fosta soţie a autorului atacului de la Nisa a fost reţinută, anunţă surse din cadrul Poliţiei franceze citate de site-ul cotidianului Le Figaro. Rudele teroristului au fost audiate, iar autorităţile încearcă să afle dacă Bouhlel a avut complici.

UPDATE 17:06 Autorităţile franceze nu au găsit armamaent la presupusul domiciliu al atacatorului de la Nisa, informează presa franceză. Actele de identitate ale autorului atacului au fost găsite chiar în camionul pe care acesta l-a folosit în atacul de la Nisa.

UPDATE 16:30 Bilanţul provizoriu al atentatului de la Nisa este de 84 de morţi şi 50 de răniţi în stare critică, anunţă preşedintele Franţei, Francois Hollande.

Bilanţul este de 84 de morţi, iar alte 50 de persoane se zbat între viaţă şi moarte", a declarat François Hollande, citat de ziarul Le Figaro.

Şeful statului francez a vizitat Spitalul Pasteur din Nisa, unde sunt majoritatea persoanelor rănite în atacul cu camion.

"Răniţii au în minte imagini înspăimântătoare şi suferă foarte mult la nivel psihologic. Mulţi spun că nu îşi mai aduc aminte nimic în afară de corpuri sfârtecate sub ochii lor", a subliniat Hollande.

UPDATE 15:45 Printre victimele atentatului de la Nisa se numără cetăţeni americani, ucrainieni şi germani

Cetăţeni din Statele Unite, Ucraina, Elveţia, Germania şi Armenia figurează printre victimele atentatului comis la Nisa, soldat cu 84 de morţi, potrivit presei franceze.

Autorităţile franceze se ocupă de identificarea victimelor străine. Până în momentul de faţă printre acestea se numără: doi cetăţeni americani, doi ruşi, un armean, un ucrainian, un elveţian, trei germani.

Printre răniţi se află un cetăţean de origine ungară, care a suferit răni uşoare, informează agenţia de ştiri MTI.

Guvernul belgian a anunţat că nu deţine încă informaţii legate de 20 de cetăţeni belgieni care s-ar fi aflat la Nisa la momentul atentatului.

UPDATE 15:43 Circa 30.000 de persoane erau în centrul oraşului Nisa în momentul atentatului 

Aproximativ 30.000 de persoane asistau la spectacolul de artificii organizat la Nisa cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei în momentul atacului terorist de joi seară, anunţă Primăria oraşului situat în sudul Franţei.

Atacul terorist, în care a fost utilizat un camion, a avut loc pe Bulevardul Promenade des Anglais.

"Circa 30.000 de persoane erau adunate în zona turistică Promenade des Anglais cu ocazia Zilei Naţionale", a comunicat Primăria oraşului Nisa.

UPDATE 15:40 Firma de unde a fost închiriat camionul folosit în atentatul de la Nisa a fost identificată

Autorităţile franceze au depistat compania care a închiriat camionul folosit în atentatul de la Nisa, soldat cu cel puţin 84 de morţi, informează site-ul cotidianului le Figaro.

Camionul de culoare albă are greutatea de 19 tone şi a fost închiriat de la o firmă din localitatea Saint-Laurent-du-Var, situată la periferia oraşului Nisa.

Compania a fost sfătuită de Ministerul de Interne să nu comunice cu presa pentru a nu perturba ancheta.

UPDATE 15:22 Aeroportul de la Nisa, evacuat parţial - presa franceză

Aeroportul de la Nisa a fost evacuat din motive de securitate după descoperirea unui bagaj abandonat, relatează presa franceză.

UPDATE 15:00 Autorul atentatului din Nisa adusese camionul în zonă minţind că transporta îngheţată 

Autorul atentatului comis în oraşul francez Nisa reuşise să ajungă în zonă minţind poliţia că transporta îngheţată şi a aşteptat multe ore în maşină pentru a putea ataca, afirmă surse citate de publicaţia britanică Express.

UPDATE 13:30 S-a aflat care este numele şoferului care a demarat spre mulţimea de oameni.

Presa locală susţine că şoferul camionului este un bărbat din localitate care se numeşte Mohamed Lahouaiej Bouhlel. În această dimineaţă apartamenul acestuia a fost percheziţionat de poliţia din Nisa, potrivit BBC.

UPDATE 12:10 Doliu naţional în Franţa, decretat pentru zilele de 16, 17 şi 18 iulie în urma atentatului de la Nisa

Preşedintele Francois Hollande a decretat, în urma atentatului de la Nisa soldat cu 84 de morţi, trei zile de doliu naţional, respectiv cele de 16, 17 şi 18 iulie, a anunţat premierul Manuel Valls, citat de Le Figaro online.

"Steagurile vor fi coborâte în bernă începând de astăzi", a precizat aceasta.

"Facem faţă unui război pe care ni-l oferă terorismul", a mai declarat şeful Guvernului francez.

UPDATE 11:35 Francois Hollande: Caracterul terorist al atacului de la Nisa nu poate fi negat

Atentatul de la Nisa este "un atac al cărui caracter terorist nu poate fi negat", a declarat preşedintele Franţei, în noaptea de joi spre vineri, informează Le Monde.

"Întregul stat francez se află sub ameninţarea teroristă islamistă", a afirmat acesta.

"Franţa a fost lovită de Ziua Naţională, pe data de 14 iulie, simbol al libertăţii, pentru că drepturile omului sunt negate de fanatici (...)", a mai subliniat Hollande.

Francois Hollande, a anunţat, în urma atentatului de la Nisa, prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care trebuia să se încheie iniţial pe data de 26 iulie.

"Un proiect de lege va fi prezentat Parlamentului până săptămâna viitoare", a precizat el.

UPDATE 11:25 Fostul primar al Nisei îi ceruse lui Hollande să asigure un plan de urgenţă înainte de atentat

Preşedintele Consiliului regiunii franceze Provenţa-Alpi-Coasta de Azur, prim-adjunct al Primăriei de la Nisa şi fost primar al oraşului, îi scrisese lui Francois Hollande, cu o zi înainte de atac, pentru a transmite cerinţe ale forţelor de ordine în contextul antiterorist, potrivit Le Figaro online

UPDATE 11:05 Peste 50 de copii au fost internaţi la spitalul de pediatrie Lenval din Nisa în ultimele ore. Primarul oraşului Nisa Christian Estrosi a anunţat pentru presa locală că 10 copii au fost ucişi în atac.

Potrivit ziarului francez Nice-Matin, 54 de copii au fost internaţi în spitalul Lenval din Nisa în această noapte, ca urmare a atentatului terorist de pe faleză. 

UPDATE 10:50 Consiliul de Apărare, reunit de Francois Hollande în urma atentatului de la Nisa, a început

UPDATE 10:23 Directorul adjunct al poliţiei de frontieră din oraşul Nisa, printre victimele atentatului

Jean-Marc Leclerc, directorul adjunct al poliţiei de frontieră a oraşului Nisa, se numără printre victimele atentatului care a avut loc în acest oraş de Ziua Naţională a Franţei, potrivit unor informaţii difuzate de Le Figaro.

UPDATE 9:55 Suspectul atacului de la Nisa era singur la bordul camionului

Suspectul atacului care a avut loc la Nisa în seara de 14 iulie era singur la bordul camionului cu care a lovit intenţionat sute de persoane ce asistau la un spectacol de artificii cu ocazia Zilei Naţionale, informează Le Figaro online.

UPDATE 9:50 Liderii din întreaga lume reacţionează în urma atentatului de la Nisa. Premierul Japoniei Shinzo Abe condamnă acest atac ”nemilos” şi ”de netolerat”, asigurând Franţa de solidaritatea statului nipon în lupta antiterorismului.

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a calificat atacul drept o „crimă în masă”.

"Noi toţi cei care am venit la summitul ASEM condamnăm atacul în masă de la Nisa....cuvintele nu pot exprima tot ce ne leagă de prietenii noştri din Franţa în aceste momente dureroase. Acest teribil atac a avut loc de Ziua Naţională, o sărbătoare care este un prilej de mândrie şi care astăzi s-a transformat într-o zi de doliu”, a declarat Merkel.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a transmis pe o reţea de socializare un mesaj de solidaritate către poporul francez în engleză şi în franceză. 

”Poporul canadian este şocat de cele întâmplate în Nisa. Gândurile noastre sunt alături de familiile victimelor. Ne exprimăm solidaritatea faţă de poporul francez”, a scris Trudeau.

Şi noul ministru al Afacerilor Externe din Marea Britanie, Boris Johnson, şi-a arătat susţinerea pentru Franţa în aceste momente de cumpănă.

UPDATE 9.25 Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a anunţat, în urma atentatului de la Nisa, prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care trebuia să se încheie iniţial pe data de 26 iulie..

UPDATE 09:00 Bilanţul victimelor de la Nisa a fost actualizat. 84 de persoane şi-au pierdut viaţa. 

UPDATE 8.40 Doi cetăţeni români răniţi sunt îngrijiţi în spitalele din Nisa, a declarat vineri la Digi24 ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu. Ministrul nu a putut oferi mai multe detalii, el precizând că este vorba de doi români care trăiesc în Franţa.

UPDATE 8:12 Şoferul camionului care a lovit joi, la Nisa, ar fi tras focuri de armă în mai multe reprize înainte de a fi neutralizat de poliţie, potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Le Figaro online. 

„În momentul în care a fost împuşcat mortal de poliţie, el trăsese mai multe focuri de armă”, a subliniat, la rândul său, primarul oraşului Nisa, Christian Estrosi.

O „grenadă inactivă" şi „arme lungi false" au fost de asemenea găsite în camion, potrivit unei surse apropiate anchetei.

UPDATE 07:50 Spitalele din Franţa au lansat un apel la populaţie pentru donarea de sânge, în condiţiile în care peste 100 de răniţi se află în unităţile medicale în urma atacului de noaptea trecută de la Nisa. 

UPDATE 07:45 Potrivit ultimelor informaţii furnizate de postul francez de televiziune BFM TV şi citate de The Guardian, şoferul camionului se afla în vizorul poliţiştilor, dar nu era monitorizat pentru antecedente teroriste

UPDATE 06:12 Starea de urgenţă se menţine în Franţa. Francois Hollande: „Spaima pune stăpânire pe Franţa din nou. Caracterul terorist al atacului nu poate fi negat”.

Preşedintele Franţei a anunţat, în cursul nopţii, după atacul din Nisa, că starea de urgenţă se va prelungi în Franţa. Această măsură fusese instituită după atacurile din 13 noiembrie 2015 din Paris şi urma să se încheie pe 26 iulie, însă va fi prelungită cu încă trei luni, potrivit declaraţiilor lui Hollande. 

Liderul francez a declarat, de asemenea, că se va apela la rezervele din Armata ţării pentru a consolida echipele de poliţişti şi jandarmi şi că operaţiunea Sentinelle, care presupune mobilizarea a peste 10.000 de forţe armate pe străzile Franţei, va continua. 

Francois Hollande a încheiat declaraţia sa spunând că Franţa va continua operaţiunile din Siria şi Irak. Imediat după atentat, preşedintele Franţei s-a întâlnit cu premierul Manuel Valls şi cu ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, şi a decis că vineri dimineaţă va coordona un consiliu de securitate în format restrâns, care va avea loc la ora 9.00 (10.00, ora României), a comunicat Palatul Elysee. Reuniunea celulei de criză s-a desfăşurat la Ministerul de Interne, fiind prezenţi şi şefii Poliţiei, Jandarmeriei şi serviciilor de informaţii.

UPDATE 04:36  Şoferul camionului ucigaş era un bărbat de 31 de ani, de origine tunisină, care trăia în Nisa.

UPDATE 04:08 Un nou bilanţ provizoriu indică 80 de morţi.

UPDATE 03:46 Bilanţul provizoriu al morţilor a ajuns la 78

UPDATE 03:45 Circa 100 de persoane, salvate din mare, la Nisa, imediat după atentat

Circa 100 de persoane care au sărit în mare de frică în timpul atentatului de la Nisa au fost salvate, anunţă surse din cadrul celulei de criză citate de site-ul cotidianului Le Figaro.

Circa 100 de persoane au sărit în mare în timpul atacului cu un camion de mare tonaj, joi seară.

Atentatul a avut loc pe Bulevardul "Promenade des Anglais" din Nisa. Un individ a lovit intenţionat cu un camion sute de persoane care asistau la un spectacol de artificii cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

Bulevardul pe care a avut loc atentatul este situat chiar pe faleză, în centrul oraşului Nisa.

Autorităţile franceze au precizat că circa 100 de persoane au fost salvate din mare.

UPDATE 03:30 Francois Hollande convoacă un consiliu de securitate vineri dimineaţă

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, va coordona vineri dimineaţă un consiliu de securitate în format restrâns în urma atentatului comis joi seară la Nisa, soldat cu cel puţin 76 de morţi.

Reuniunea va avea loc vineri la ora 9.00 (10.00, ora României), a comunicat Palatul Elysee.

Francois Hollande s-a întâlnit imediat după atentat cu premierul Manuel Valls şi cu ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve.

Reuniunea celulei de criză s-a desfăşurat la Ministerul de Interne, fiind prezenţi şi şefii Poliţiei, Jandarmeriei şi serviciilor de informaţii.

UPDATE 03:20 Reţeaua teroristă Stat Islamic, principalul suspect în cazul atentatului din Franţa

Reţeaua teroristă Stat Islamic este principalul suspect în cazul atacului comis joi seară în oraşul francez Nisa, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

Autorităţile franceze iau în calcul mai multe ipoteze în cazul atacului în care a fost utilizat un camion. Una dintre ipoteze este cea a unui "act criminal" comis de un extremist, posibil un individ cu afecţiuni mentale.

A doua ipoteză este cea a unui atentat comis de organizaţia teroristă Stat Islamic sau de reţeaua teroristă Al-Qaida. Organizaţia fundamentalistă sunnită Stat Islamic a revendicat atentatele comise pe 13-14 noiembrie 2015 la Paris, soldate cu 130 de morţi. Reţeaua teroristă a avertizat Franţa cu noi atentate, fiind principalul suspect în acest caz, în contextul în care atacul intervine într-un moment simbolic - Ziua Naţională.

Simpatizanţi ai organizaţiei teroriste sunnite care ocupă teritorii în Siria, Irak, Libia şi Egipt au postat pe Twitter mesaje prin care celebrează atentatul de la Nisa, soldat, conform unui bilanţ provizoriu, cu 76 de morţi.

Atentatul nu a fost încă revendicat.

Direcţia antiteroristă a Parchetului General francez a preluat ancheta în cazul atacului comis la Nisa. "Ancheta vizează asasinat în formă multiplă şi tentative de asasinat coordonate de o organizaţie teroristă", a comunicat instituţia, precizând că la investigaţii vor participa agenţii Direcţiei Generale pentru Securitate şi Informaţii (DGSI) şi ai Direcţiei pentru Combaterea Terorismului (SDAT).

UPDATE 02:35 Parchetul antiterorist din Franţa preia ancheta în cazul atentatului din Nisa

Parchetul antiterorist din Paris s-a autosesizat în legătură cu atentatul comis joi seară în oraşul Nisa, relatează presa franceză.

"Direcţia antiteroristă a Parchetului General a preluat ancheta în cazul atacului comis la Nisa", informează publicaţia L'Express.

"Ancheta vizează asasinat în formă multiplă şi tentative de asasinat coordonate de o organizaţie teroristă", a comunicat instituţia, precizând că la investigaţii vor participa agenţii Direcţiei Generale pentru Securitate şi Informaţii (DGSI) şi Direcţia pentru Combaterea Terorismului (SDAT).

Conform bilanţului provizoriu, cel puţin 73 de persoane au fost ucise, iar alte 150 au fost rănite după ce un individ înarmat a lovit cu un camion sute de persoane care participau la un spectacol de artificii în centrul oraşului Nisa cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

UPDATE 02:30 Autorul atentatului din Nisa avea asupra sa arme automate şi grenade

Şoferul camionului care a lovit sute de persoane în atacul de la Nisa avea asupra sa arme automate şi grenade, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate franceze, citate de postul BFM TV.

Camionul a lovit cu viteza de 60-70 km/h pe o distanţă de circa doi kilometri, trecând peste sute de persoane.

Conform unor surse, în vehiculul de 16 tone, cu lungimea de 10 metri, al cărui şofer a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, au fost găsite arme automate şi grenade.

Poliţia a anunţat că focurile de armă auzite au fost trase de forţele de ordine pentru oprirea camionului.

La un moment dat, au existat zvonuri privind o luare de ostatici după atentat, dar informaţiile au fost infirmate de Ministerul francez de Interne.

UPDATE 02:00 Camionul folosit în atentat are 16 tone şi a lovit cu viteza de 60-70 km/h

Camionul folosit în atacul comis joi seară în oraşul francez Nisa are 16 tone şi a intrat în mulţime cu viteza de 60-70 de kilometri pe oră, afirmă martori şi membri ai serviciilor de securitate citaţi de presa franceză.

Conform unor surse din cadrul anchetei, în atac a fost utilizat un camion cu greutatea de 16 tone şi lungimea de peste 10 metri.

Şoferul a intrat cu viteză în mulţime, încercând să omoare cât mai mulţi oameni şi generând o mişcare de panică.

Serviciile de securitate au tras mii de gloanţe în încercarea de a opri vehiculul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici