ATENTATELE din BOSTON: Suspectul ucis de poliţie petrecuse şase luni în Cecenia şi Daghestan în 2012. Insurgenţii separatişti din Caucazul rus neagă orice implicare

Tânărul suspectat de comiterea atentatelor din Boston ucis de poliţie petrecuse şase luni, în 2012, în Cecenia şi Daghestan, două republici ruse unde există o insurgenţă separatistă islamistă, afirmă surse din cadrul comisiei de anchetă, citate de ediţia online a ziarului The New York Times. Conform unui comunicat, insurgenţii separatişti din Caucazul rus neagă orice implicare în atentatele din Boston, în contextul în care principalii suspecţi sunt doi fraţi de origine cecenă.

1163 afișări
Imaginea articolului ATENTATELE din BOSTON: Suspectul ucis de poliţie petrecuse şase luni în Cecenia şi Daghestan în 2012. Insurgenţii separatişti din Caucazul rus neagă orice implicare

ATENTATELE din BOSTON: Suspectul ucis de poliţie petrecuse şase luni în Cecenia şi Daghestan în 2012 (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Tamerlan Ţarnaev, împuşcat mortal vineri de poliţie, a petrecut şase luni, în 2012, în Daghestan şi Cecenia, iar analiştii cred că această deplasare a jucat un rol esenţial în decizia tânărului de a comite atentatele, potrivit  The New York Times.

FBI îl interogase pe Tamerlan Ţarnaev, în vârstă de 26 de ani, în 2011, la solicitarea Rusiei. "Interogatoriul nu a produs informaţii clare, astfel că dosarul a fost clasat", a explicat o sursă din cadrul Biroului Federal de Investigaţii.

Însă membri ai Congresului şi-au exprimat preocuparea în legătură cu modul în care FBI a gestionat acest dosar în contextul în care Rusia probabil ceruse verificarea legăturilor cu medii islamiste separatiste înaintea deplasării tânărului în Daghestan.

Cecenia şi Daghestanul sunt republici ruse unde există o puternică insurgenţă separatistă islamistă împotriva Rusiei.

Cei doi tineri provin dintr-o familie rusă oroginară din Cecenia. Ei au fost şcolarizaţi în Daghestan înainte de a se muta în Statele Unite.

Jokar Ţarnaev, fratele mai mic al lui Tamerlan Ţarnaev, a fost arestat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă şi este în stare gravă. Anchetatorii FBI speră să îl interogheze cât mai curând.

Părinţii celor doi suspecţi sunt sceptici în legătură cu implicarea lor în acest act terorist, considerând că este posibil să fie o înscenare. Atentatele la maratonul din Boston au fost comise pe 15 aprilie, soldându-se cu trei morţi şi peste 180 de răniţi.

Insurgenţii separatişti din Caucazul rus neagă orice implicare în atentatele din Statele Unite

Insurgenţii separatişti din Caucazul rus neagă orice implicare în atentatele din Boston, în contextul în care principalii suspecţi sunt doi fraţi de origine cecenă, conform unui comunicat postat pe site-ul Kavkazcenter.com.

"Insurgenţii din Caucaz nu efectuează operaţiuni militare împotriva Statelor Unite. Noi luptăm doar împotriva Rusiei", a anunţat comandantul rebeliunii din Daghestan în comunicatul citat de AFP.

Potrivit presei americane, agenţii FBI verifică eventuale legături între principalii suspecţi în atentatele din Boston - fraţii Ţarnaev - şi rebeliunea islamistă din Caucaz condusă de cecenul Doku Umarov. Anchetatorii americani sunt interesaţi de o celulă islamistă numită "Vilayat Daghestan", afiliată organizaţiei teroriste Emiratul Caucaz.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici