Austria se retrage din Platoul Golan

Austria îşi va retrage cei 378 de militari prezenţi în regiunea Golan în cadrul Forţei ONU pentru Observarea Dezangajării (FNUOD), au anunţat joi cancelarul şi vice-cancelarul austrieci.

374 afișări
Imaginea articolului Austria se retrage din Platoul Golan

Platoul Golan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Evenimentele din această (joi) dimineaţa au arătat că o aşteptare prelungită nu mai poate fi susţinută", au declarat cancelarul Werner Faymann şi vicecancelarul Michael Spindelegger, ministrul de Externe, într-un comunicat comun, referindu-se la tulburări la un punct de trecere pe linia de armistiţiu dintre Israel şi Siria în Platoul Golan.

"Securitatea militarilor noştri este prioritară, această decizia este aşadar necesară" au declarat ei, justificând retragerea contingentului austriac.

"Ministrul Apărării ne-a explicat după întâlniri cu oficiali de la faţa locului, că participarea militarilor din cadrul armatei austriece la misiunea ONU nu mai poate fi menţinută", au anunţat ei.

Joi, armata siriană a preluat controlul asupra punctului de trecere de la Qouneitram, pe linia de armistiţiu, asupra căruia rebelii au preluat controlul joi dimineaţa.

La mijlocul lui mai, Austria ameninţase deja cu retragerea militarilor din Golan, în cazul în care embargoul asupra livrării de armament către Siria decis de UE la sfârşitul lui februarie nu este prelungit după 1 iunie, de teama că nu va mai în măsură să asigure siguranţa Căştilor Albastre austriece prezente la faţa locului.

Într-o reuniune a miniştrilor de Externe, pe 27 mai, la Bruxelles, UE a decis să anuleze embargoul asupra armamentului impus rebelilor sirieni, menţinând toate sancţiunile impuse regimului lui Bashar al-Assad,.

Mica republică alpină era, la 30 aprilie, una dintre cele trei ţări care compun FNUOD (aproximativ omie de militari) alături de Filipine şi India. Canada, Japonia şi Croaţia, care au paticipat la Forţă, şi-au retras deja trupele în urmă cu câteva luni.

Militarii austrieci sunt prezenţi pe platou de la crearea FNUOD, în 1974, iar acest contingent reprezintă cea mai importantă mobilizare de militari austrieci în străinătate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici