AVERTISMENTUL lui Snowden: Spionii britanici pot să controleze smartphone-urile de la depărtare

Spionii britanici pot să preia controlul asupra smartphone-urilor de la depărtare doar prin trimiterea unui singur mesaj, fără ca proprietarii telefonului să ştie, avertizează Edward Snowden, fostul angajat al serviciilor secrete americane, informează site-ul agenţiei de presă AFP.

5441 afișări
Imaginea articolului AVERTISMENTUL lui Snowden: Spionii britanici pot să controleze smartphone-urile de la depărtare

Snowden: Spionii britanici pot să controleze smartphone-urile de la depărtare printr-un SMS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vor să-ţi controleze telefonul în loc să te controleze pe tine", a declarat luni Edward Snowden într-un interviu acordat BBC Panorama, referindu-se la agenţia guvernamentală de comunicare centrală (GCHQ) a Marii Britanii. El a precizat că spionii britanici pot să acceseze funcţiile de înregistrare audio şi foto ale unui smartphone fără ca proprietarul acestuia să ştie.

Snowden a susţinut că GCHQ a folosit o serie de instrumente de interceptare intitulate "grupul Smurf", numite după personajele de benzi desenate, The Smurfs (Ştrumfii).

"Nosey Smurf" ("Ştrumful băgăcios") le permite spionilor să pornească microfonul instalat într-un smartphone chiar dacă telefonul este închis, precizează Snowden. Alte programe folosite de GCHQ erau numite "Tracker Smurf" ("Ştrumful urmăritor) şi "Dreamy Smurf" ("Ştrumful visător"), care permiteau ca telefoanele să fie închise sau deschise de la depărtare.

Snowden a explicat că mesajul trimis de GCHQ pentru a avea acces la smartphone nu va fi observat de proprietarul telefonului.

"Când (mesajul) ajunge pe telefonul tău, este ascuns de tine, nu poţi să-l vezi. Nu apare pe ecranul telefonului tău. Plăteşti pentru un telefon, dar cine controlează sofware-ul de pe telefonul tău, deţine şi telefonul respectiv", a adăugat Snowden.

Potrivit BBC, Guvernul britanic a refuzat să comenteze politica privitoare la chestiunile de securitate şi spionaj. Snowden, care a fost acuzat în USA de spionaj şi furt de proprietate guvernamentală după ce a făcut publice în media documente despre spionajul digital, se află în exil în Rusia din iunie 2013.

Guvernul britanic lucrează la o lege care ar oferi mai multe drepturi agenţiilor de securitate şi spionaj privitoare la monitorizarea activităţilor online în vederea investigării infracţiunilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici