Snowden şi-a deschis cont pe Twitter şi era urmat de câteva sute de mii de utilizatori în câteva ore

Fostul consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) şi CIA Edward Snowden, care a dezvăluit amploarea programelor americane de supraveghere, şi-a deschis un cont pe Twitter - @snowden, relatează Reuters în pagina electronică.

1266 afișări
Imaginea articolului Snowden şi-a deschis cont pe Twitter şi era urmat de câteva sute de mii de utilizatori în câteva ore

Snowden şi-a deschis cont pe Twitter şi era urmat de câteva sute de mii de utilizatori în câteva ore (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Contul era urmărit de peste 171.000 de utilizatori ai reţelei de microblogging în aproximativ o oră şi de 548.000 de utilizatori patru ore şi jumătate mai târziu.

Însă Snowden urmărea un singur cont pe Twitter, şi anume al NSA, fostul său angajator.

"Între timp, o mie de persane de la Fort Meade şi-au deschis (conturi pe) Twitter", a notat el într-un mesaj, referindu-se la baza militară americană din Maryland, sediul NSA.

Primul mesaj pe care Snowden l-a postat pe cont a fost "Mă puteţi auzi acum?", un slogan dintr-un spot publicitar de televiziune. Mesajul a fost preluat şi repostat de aproximativ 25.000 de ori într-o oră. În profilul de pe cont, Snowden se prezintă afirmând că "Lucram pentru Guvern. Acum lucrez pentru public".

Snowden este considerat de către susţinătorii săi un avertizor de integritate care a dezvăluit cu îndrăzneală excesele Guvernului american, însă Washingtonul a formulat acuzaţii de spionaj împotriva sa, pentru că a divulgat informaţii secrete. El a părăsit Statele Unite în mai 2013, iar în prezent trăieşte în Rusia, unde a primit azil un an mai târziu.

În primele ore pe Twitter, Snowden a făcut un schimb de mesaje cu eminentul fizician şi animator de radio Neil deGrasse Tyson, care l-a încurajat să-şi facă cont pe Twitter în timpul unui interviu, în emisiunea sa, luna aceasta.

Cei doi au discutat, pe Twitter, despre descoperirea apei pe Marte, iar Snowden a afirmat în glumă că activitatea la Fundaţia pentru Libertatea Presei îl ţine ocupat. "Dar tot mai am timp de imagini cu pisici", scrie el.

Tyson l-a întrebat pe Snowden, căruia i-a mărturisit că-l consideră "un expert în calculatoare", ce părere are despre fatul că este considerat trădător şi, în acelaşi timp erou. Acesta i-a răspuns că este "doar un cetăţean care se face auzit".

Numele de utilizator @Snowden fusese deja luat de către o persoană, care nu l-a folosit, însă, în ultimii trei ani. Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU), care-l reprezintă pe Snowden, a anunţat că oficiali de la Twitter au fost contactaţi şi au fost de acord să-l predea lui Snowden.

Preşedintele american Barack Obama şi-a deschis şi el un cont pe Twitter, @POTUS, în iunie, când a fost urmat de peste 1,6 milioane de utilizatori în mai puţin de 24 de ore.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici