Avocatul cameristei care îl acuză pe Dominique Strauss-Kahn, încrezător că poate câştiga acest caz

Avocatul cameristei care îl acuză pe Dominique Strauss-Kahn de agresiuni sexuale este încrezător că poate câştiga acest caz, chiar dacă procurorii din New York au fost temperaţi de lipsa de credibilitate a femeii.

200 afișări
Imaginea articolului Avocatul cameristei care îl acuză pe Dominique Strauss-Kahn, încrezător că poate câştiga acest caz

Avocatul cameristei care îl acuză pe Dominique Strauss-Kahn, încrezător că poate câştiga acest caz (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La ultima audiere de la New York, pe 1 iulie, procurorii au cerut eliberarea condiţionată a fostului director al Fondului Monetar Internaţional, după ce au constatat o serie de inexactităţi în mărturia presupusei victime, Nafissatou Diallo, referitor la condiţiile sosirii sale în Statele Unite şi la presupusele fapte.

New York Times a dezvăluit de asemenea existenţa unei înregistrări, prezentată la dosar, a unei conversaţii telefonice pe care Diallo a avut-o, la o zi după presupusele fapte, cu un prieten deţinut în Arizona, în care ea i-ar fi spus: "Acest tip are bani, ştiu ce fac".

Majoritatea experţilor în drept penal apreciau atunci că procurorii nu mai pot spera la un proces în acest caz, după ce s-a dezvăluit lipsa de credibilitate a presupusei victime, pe care apărătorii lui Strauss-Kahn ar fi încântaţi să o interogheze la tribunal.

Dar Kenneth Thompson, avocatul foarte mediatizat al lui Nafissatou Diallo, care afirmă că a fost agresată sexual la 14 mai, într-un apartament al hotelului Sofitel din New York, a amintit joi că s-a aflat într-o situaţie comparabilă în 1999, când era procuror.

Atunci, el a avut un dosar exploziv: un caz de agresiune sexuală în cursul căruia victima a minţit.

În acest caz, patru poliţişti erau acuzaţi într-un tribunal federal că au torturat şi sodomizat un bărbat cu o coadă de mătură. Cazul a generat indignarea opiniei publice în Statele Unite.

Dar înainte să înceapă procesul, victima, un imigrant haitian numit Abner Louima a recunoscut că a minţit privind unele detalii ale agresiunii. El a intentat un proces civil, pentru a obţine despăgubiri de 450 de milioane de dolari, un demers pe care şi Diallo se pregăteşte să îl facă.

În momentul în care era interogat de avocaţii apărării, bărbatul a fost acuzat că a minţit pentru a obţine bani, ceea ce nu i-a împiedicat pe Kenneth Thompson şi echipa sa să câştige.

Potrivit lui Thompson, ei au câştigat atunci pentru că juraţii s-au bazat pe probele fizice de tortură prezentate la dosar, şi nu pe minciunile relativ minore ale victimei.

"Aveam o alegere: să renunţăm sau să mergem la proces - în măsura în care chiar a fost sodomizat - pentru a câştiga sau a pierde. Şi am ales ultima variantă", a declarat Kenneth Thompson, în opinia căruia procurorii din New York ar trebui să facă acelaşi lucru.

În plus, avocatul dă asigurări că Diallo nu a făcut afirmaţiile care i-au fost atribuite în cadrul conversaţiei telefonice dezvăluite de New York Times.

Potrivit acestuia, a fost o eroare de traducere şi de sens, care a fost clarificată miercuri la audierea lui Diallo de către procurori.

Aceştia din urmă nu au confirmat această versiune care, dacă se adevereşte, va facilita munca lui Thompson.

Oricare ar fi minciunile evocate, Thompson dă asigurări că nimic nu subminează dovezile care arată o relaţie sexuală neconsimţită, precum urme pe corpul femeii, mostre ADN şi mărturii ale persoanelor care au întâlnit-o imediat după presupusele fapte.

"Credibilitatea este importantă, dar nu este decât un factor printre alţii. Dovezile fizice sunt importante", a insistat Kenneth Thompson.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici