Iranul confirmă participarea la conferinţa GENEVA II privind Siria, însă respinge condiţiile prealabile. Washingtonul aşteaptă anularea invitaţiei adresate Iranului

Iranul va participa la Conferinţa de pace Geneva II privind Siria, începând de miercuri, a anunţat duminică secretarul general al ONU Ban Ki-moon.

469 afișări
Imaginea articolului Iranul confirmă participarea la conferinţa GENEVA II privind Siria, însă respinge condiţiile prealabile. Washingtonul aşteaptă anularea invitaţiei adresate Iranului

Iranul a fost invitat la Conferinţa Geneva II privind Siria, a anunţat Ban Ki-moon. Coaliţia siriană ameninţă că îşi retrage participarea (Imagine: APF/ Mediafax Foto)

UPDATE - Ban Ki-moon analizează "opţiunile", după ce SUA au cerut retragerea invitaţiei Iranului la Geneva II

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, s-a declarat dezamăgit de refuzul Iranului de a accepta o tranziţie politică în Siria, anunţând că analizează de urgenţă noile opţiuni, pe fondul presiunilor Statelor Unite.

"Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, este consternat de controversa apărută în legătură cu participarea Iranului la conferinţa de pace Geneva II. În pofida asigurărilor verbale, Iranul a avut o atitudine dezolantă", a declarat Martin Nesirky, un purtător de cuvânt al ONU.

UPDATE - Washingtonul aşteaptă anularea invitaţiei adresate Iranului pentru Geneva II

Washingtonul aşteaptă retragerea invitaţiei adresate Iranului pentru participarea la conferinţa Geneva II, afirmă un oficial de la Departamentul de Stat, după ce opoziţia siriană a ameninţat că nu va participa la reuniune dacă va fi prezentă vreo delegaţie iraniană.

Coaliţia naţională a opoziţiei siriene a avertizat că nu va merge la conferinţa din Elveţia dacă invitaţia adresată Iranului nu va fi retrasă.

"Până la ora 19.00 aşteptăm o confirmare că Iranul nu este invitat, altfel nu vom participa la reuniune", a declarat Hadi AlBahra, un reprezentant al opoziţiei siriene.

În acest context, Washingtonul a anunţat că poartă discuţii cu Naţiunile Unite despre invitaţia adresată Iranului. "Teheranul nu a luat niciodată poziţie în favoarea comunicatului reuniunii Geneva I, care pleda pentru o tranziţie politică în Siria; aşteptăm ca invitaţia pe care ONU a adresat-o Iranului să fie retrasă", a declarat un oficial de la Departamentul de Stat american.

UPDATE - Iranul confirmă participarea la conferinţa Geneva II, însă respinge condiţiile prealabile

Iranul, principalul aliat al regimului sirian, a confirmat participarea la conferinţa de pace Geneva II, însă refuză impunerea unor condiţii prealabile privind crearea unui guvern de tranziţie.

"Pe baza invitaţiei oficiale a secretarului general ONU Ban Ki-moon, Iranul va participa la conferinţa de pace, însă fără condiţii prealablile", a declarat Marzieh Afkham, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au insistat că, pentru a participa la conferinţa de pace din Elveţia, Teheranul trebuie să accepte comunicatul reuniunii Geneva I, care prevede instalarea unui guvern de tranziţie în Siria.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări între grupuri insurgente afiliate opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit diverselor estimări, între 100.000 şi 120.000 de morţi.

UPDATE - Coaliţia siriană ameninţă că nu va merge la Geneva dacă va fi prezent Iranul

Coaliţia Naţională Siriană (opoziţia) a anunţat în noaptea de duminică spre luni,. într-un mesaj postat pe Twitter, că îşi va retrage participarea la Geneva II, dacă secretarul general al ONU Ban Ki-moon nu-şi retrage invitaţia adresată Iranului, relatează AFP.

"Coaliţia Siriană anunţă că-şi va retrage participarea la Geneva II, dacă Ban Ki-moon nu-şi va retrage invitaţia adresată Iranului" să participe la Conferinţa de pace privind procesul tranziţiei politice în Siria, afirmă Louay Safi, un purtător de cuvânt, în mesajul postat pe Twitter.

Iranul, principalul aliat regional al Damascului, s-a angajat să joace "un rol pozitiv" cu scopul de a pune capăt conflictului sirian, a precizat Ban Ki-moon.

În cazul în care totul se va desfăşura aşa cum s-a prevăzut, toate ţările-cheie legate de conflict urmează să fie prezente miercuri la Montreux, în Elveţia, la deschiderea conferinţei.

În plus, negocierile între Guvernul preşedintelui Bashar al-Assad şi opoziţie, care a acceptat sâmbătă, la Istanbul, să participe, după săptămâni de amânări şi presiuni occidentale şi arabe, urmează să înceapă vineri, la Geneva.

Statele Unite şi puterile occidentale s-au opus participării Iranului, atât timp cât Teheranul nu va accepta un comunicat adoptat la Geneva pe 30 iunie 2012, care îndeamnă la formarea unui guvern de tranziţie în Siria. Condiţia a fost reiterată duminică seara de către Washington.

Obiectivele celor două tabere par, totuşi, ireconciliabile, opoziţia insistând că singurul său scop este să se debaraseze de al-Assad.

Însă regimul a repetat în numeroase rânduri că nu intenţionează să "predea puterea numănui" la Geneva II.

Cele două părţi vor veni cu obiective diametral opuse la această întâlnire diplomatică, lansată la iniţiativa Statelor Unite şi Rusiei, în vederea găsirii unei soluţii politice la acest conflict armat care s-a soldat cu peste 130.000 de morţi în aproape trei ani.

Iranul a fost invitat la Conferinţa Geneva II privind Siria, a anunţat Ban Ki-moon

Iranul s-a angajat să joace "un rol pozitiv şi constructiv" cu scopul de a pune capăt conflictului sirian, care s-a soldat cu peste 130.000 de morţi în aproape trei ani, a anunţat Ban Ki-moon.

Secretarul general al ONU a lansat această invitaţie la finalul unor discuţii intense cu şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif, care a acceptat să fie prezent la Geneva.

Această invitaţie arată că toate părţile-cheie legate de conflict vor fi prezente la Montreux, în Elveţia, la deschiderea conferinţei, lansate la inţiativa Statelor Unite şi Rusiei, cu scopul de a găsi o soluţie politică la conflict.

Negocieri între Guvernul preşedintelui Bashar al-Assad şi opoziţie urmează să înceapă vineri la Geneva.

"Ministrul Zarif şi cu mine convenim că scopul negocierilor este crearea, prin consimţământ reciproc, a unui Guvern de tranziţie care să dispună de putere executivă deplină", a spus Ban Ki-moon.

"Pe această bază s-a angajat domnul Zarif ca Iranul să joace un rol pozitiv şi constructiv la Montreux", a adăugat el.

"Eu cred că Iranul este necesar să facă parte din soluţia la criza siriană", a mai declarat Ban Ki-moon.

El a precizat că alte ţări invitate sunt Australia, Bahrain, Belgia, Coreea de Sud, Grecia, Luxemburg, Mexic, Olanda şi Vaticanul.

Prezenţa acestor ţări va fi "o manifestare importantă şi utilă de solidaritate înaintea activităţii dificile pe care delegaţiile Guvernului sirian şi opoziţiei este necesar să o întreprindă", a apreciat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici