Ministrul iranian de Externe: Cei care vor să îndepărteze Iranul de la conferinţa Geneva II vor regreta

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a afirmat luni, la Beirut, că statele care vor să împiedice Iranul să participe la conferinţa de pace privind Siria, cunoscută sub numele de Geneva II, vor regreta acest lucru.

2152 afișări
Imaginea articolului Ministrul iranian de Externe: Cei care vor să îndepărteze Iranul de la conferinţa Geneva II vor regreta

Javad Zarif (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă sunt exercitate presiuni politice de către o parte sau alta pentru a împiedica participarea Iranului, aceste părţi vor regreta toate eforturile pe care le-au depus pentru a împiedica participarea Iranului la găsirea unei soluţii pentru criza siriană", a declarat el, făcând aluzie, în primul rând, la Statele Unite.

Secretarul de american Stat, John Kerry, a reafirmat luni la Paris că Iranul va fi "binevenit" în Elveţia, cu condiţia să accepte tranziţia politică în Siria.

În opinia lui Zarif, "criza siriană ar trebui să fie soluţionată de poporul sirian, iar celelalte părţi trebuie numai să ajute la găsirea unei soluţii politice, ci nu să se considere judecători care pun condiţii dialogului', a adăugat el.

Aceste declaraţii vizează cele 11 state occidentale şi arabe care alcătuiesc "Prietenii Siriei", pe care regimul de la Damasc le-a catalogat drept "duşmanii Siriei".

La finalul întâlnirii care a avut loc duminică la Paris, preşedintele Coaliţiei Naţionale Siriene Ahmad Jarba le-a spus jurnaliştilor că "suntem cu toţii de acord că nu există niciun viitor în Siria pentru Bashar Al-Assad şi pentru familia sa. Plecarea lui este inevitabilă".

Şeful diplomaţiei iraniene s-a întâlnit luni cu principalii lideri libanezi, inclusiv cu Hassan Nasrallah, liderul puternicei mişcări şiite Hezbollah, care luptă alături de regimul sirian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici