Barack Obama l-a primit pe Dalai Lama la Casa Albă

Preşedintele Barack Obama l-a primit vineri dimineaţa pe Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, la Casa Albă, a anunţat Consiliul pentru Securitate Naţională (NSC), o întâlnire care provoacă furia Chinei.

201 afișări
Imaginea articolului Barack Obama l-a primit pe Dalai Lama la Casa Albă

Barack Obama l-a primit pe Dalai Lama la Casa Albă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele discută, în prezent, cu Sanctitatea Sa Dalai Lama, în calitate de lider religios şi cultural respectat la nivel internaţional", a anunţat NSC, într-un mesaj postat pe Twitter.

Presa nu are acces la întâlnire, prevăzută pentru ora locală 10.00 (17.00, ora României) în programul lui Barack Obama.

Aparent cu scopul de a atenua furia Beijingului, preşedinţia Statelor Unite a organizat această întâlnire în Sala Hărţilor de la Casa Albă şi nu în prestigiosul Birou Oval, rezervat primirii şefilor de stat şi de guvern străini.

Obama l-a primit ultima dată, la Washington, pe liderul tibetan în exil, în 2011, provocând şi atunci furia Chinei.

Reacţia Beijingului nu a întâziat să apară, joi seara, imediat după anunţarea întâlnirii între cei doi lideri.

"China se opune ferm" primirii la Casa Albă a lui Dalai Lama, a anunţat Ministerul chinez de Externe. "Îndemnăm Statele Unite să ia în serios îngrijorarea Chinei şi să anuleze imediat întâlnirea prevăzută", a adăugat acesta.

Iritarea chinezilor, exprimată în mod sistematic ori de câte ori un lider străin îl primeşte pe liderul spiritual tibetan, are loc în contextul unor subiecte recente de contencios între primele două puteri din lume.

O purtătoare de cuvânt a NSC, Caitlin Hayden, a subliniat înaintea întâlnirii că, în contextul în care Statele Unite susţin "cu fermitate drepturile omului şi libertatea religioasă în China", recunosc Tibetul ca făcând "parte din Republica Populară China".

"Suntem îngrijoraţi de tensiunile şi deteriorarea situaţiei drepturilor omului în regiunea Tibetului", a subliniat ea.

Potrivit lui Hayden, administraţia Obama urmează să reitereze îndemnul adresat Guvernului chinez să reia dialogul cu Dalai Lama sau reprezentanţii săi.

China se opune de decenii ca liderii străini să îl întâlnească pe Dalai Lama, care a fugit din ţară în 1959.

Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, a îndemnat la acordarea unei autonomii mai largi Tibetului, mai degrabă decât la acordarea independenţei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici