Bashar al-Assad "nu poate fi un partener în lupta împotriva terorismului", afirmă Francois Hollande

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat joi, la Paris, că şeful statului sirian Bashar al-Assad "nu poate fi un partener în lupta împotriva terorismului" în Siria şi Irak, unde islamiştii din gruparea Stat Islamic (SI) controlează mai multe regiuni.

206 afișări
Imaginea articolului Bashar al-Assad "nu poate fi un partener în lupta împotriva terorismului", afirmă Francois Hollande

Bashar al-Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Conflictul (sirian) s-a extins în Irak, ţară care se confrunta deja cu diviziuni, conflicte interreligioase şi instabilitate, astfel că gruparea Stat Islamic a găsit o breşă, pentru că terorismul se hrăneşte din haos", a afirmat liderul de la Paris, în discursul anual susţinut în faţa ambasadorilor francezi, care fixează principalele linii ale diplomaţiei Franţei.

"Această grupare ameninţă atât Bagdadul, cât şi Kurdistanul irakian, atacă minorităţi, creştinii din Irak, yazidi şi alţii", a adăugat el, subliniind că Franţa a livrat arme "forţelor aflate în prima linie în lupta împotriva SI".

"O alianţă este necesară, însă trebuie ca lucrurile să fie clare: Bashar al-Assad nu poate fi un partener în lupta împotriva terorismului", a subliniat Francois Hollande.

Gruparea sunnită Stat Islamic, care a apărut în Siria pe fondul războiului civil dintre rebeli şi regimul lui Bashar al-Assad, a proclamat la sfârşitul lunii iunie un "califat" în regiunile controlate de grupare în Siria şi Irak, unde a lansat la 9 iunie o ofensivă de amploare la nord de Bagdad.

Regimul de la Damasc s-a arătat dispus să coopereze cu Washingtonul, care a lansat o serie de raiduri aeriene împotriva grupării Stat Islamic în Irak, însă a subliniat că orice atac pe teritoriul Siriei trebuie să se facă în colaborare cu Guvernul sirian.

Statele Unite au anunţat luni că urmează să desfăşoare zboruri de recunoaştere în spaţiul aerian al Siriei în eventualitatea lansării raidurilor aeriene împotriva militanţilor islamişti, însă preşedintele Barack Obama nu a luat deocamdată nicio decizie în acest sens.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici