Benjamin Netanyahu, invitat de republicani în Congresul SUA, în contextul dezbaterilor privind Iranul. Casa Albă acuză o încălcare a protocolului

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a fost invitat să rostească un discurs în Congresul Statelor Unite pe 11 februarie, în contextul dezbaterilor privind Iranul, anunţă preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, citat de AFP.

256 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu, invitat de republicani în Congresul SUA, în contextul dezbaterilor privind Iranul. Casa Albă acuză o încălcare a protocolului

Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Invitarea lui Benjamin Netanyahu este un gest de sfidare a preşedintelui democrat Barack Obama, care încearcă să împiedice ingerinţele Congresului dominat de republicani în negocierile dintre Teheran şi marile puteri pe tema programului nuclear iranian.

Benjamin Netanyahu este în campanie electorală înaintea alegerilor legislative anticipate din 17 martie.

"Premierul Netanyahu este un mare prieten al ţării noastre, iar această invitaţie marchează angajamentul Statelor Unite în favoarea securităţii şi bunăstării poporului israelian", a declarat John Boehner.

"În contextul provocărilor actuale, îi cer premierului israelian să se exprime în Congres pe tema ameninţărilor grave reprezentate de islamul radical şi de Iran", adaugă politicianul republican.

"Americanii şi israelienii au fost mereu solidari în cauze şi idealuri, iar acum trebuie să ne ridicăm din nou la înălţimea angajamentelor", a precizat Boehner.

Casa Albă: Invitarea de către republicani lui Netanyahu în Congres, o încălcare a protocolului

Preşedinţia Statelor Unite a reacţionat vehement faţă de invitarea în Congres a premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, considerând că este o încălcare a protocolului, relatează AFP.

"Protocolul clasic prevede ca liderul unei ţări să ia contact cu liderul ţării în care se deplasează; acest eveniment este în afara protocolului. Israelul nu ne-a informat în legătură cu această vizită", a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici