Berlusconi, achitat de Curtea de Casaţie a Italiei în dosarul "bunga-bunga"

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost achitat marţi de acuzaţiile că a întreţinut relaţii sexuale contracost cu o minoră şi că a folosit abuziv funcţia pentru a muşamaliza cazul, de către Curtea de Casaţie, într-o decizie definitivă în dosarul "bunga-bunga", relatează DPA.

439 afișări
Imaginea articolului Berlusconi, achitat de Curtea de Casaţie a Italiei în dosarul "bunga-bunga"

Berlusconi, achitat de Curtea de Casaţie a Italiei în dosarul "bunga-bunga" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Curtea de Casaţie, cu sediul la Roma, a confirmat decizia pronunţată în apel, în iulie, de către o curte de apel inferioară, care a infirmat condamnarea politicianului şi magnatului media în 2013. Berlusconi fusese condamnat la şapte ani de închisoare cu suspendare şi i s-a interzis, pe viaţă, să mai ocupe funcţii publice.

Judecătorii au deliberat timp de peste nouă ore, în urma unei singure audieri, care a durat aproximativ trei ore. Motivarea scrisă a decizie urmează să fie publicată ulterior.

Verdictul reprezintă o uşurare pentru Berlusconi, care s-a confruntat cu o serie de scandaluri.

Fostul premier tocmai a încheiat duminică de ispăşit o pedeapsă de un an la muncă în folosul comunităţii, în alt caz, de fraudă. Însă el nu poate să ocupe funcţii publice până în 2019, în contextul în care depune eforturi să menţină disciplina în partidul său, Forza Italia, aflat în opoziţie.

El este contestat ca lider al taberei conservatoare italiene de către Matteo Salvini, un populist de extremă dreapta, şi este vizat de o serie de alte proceduri judiciare, între care un proces pentru mituirea unor senatori dintr-un partid rival.

Dosarul "bunga-bunga" o are în centru pe Karima El Mahroug, o dansatoare de club de noapte cunoscută ca "Rubi, hoaţa de inimi", care ar fi participat la nişte celebre petreceri nocturne organizate la una dintre vilele lui Berlusconi, în 2010, când avea vârsta de 17 ani.

Prostituţia este legală în Italia, dar nu şi întreţinerea de relaţii sexuale contracost cu un minor.

Judecătorii erau chemaţi să stabilească dacă Berlusconi ştia că El Mahroug era minoră atunci când a abuzat de funcţie şi a sunat la poliţie, obţinând eliberarea tinerei, arestate ca suspectă de comiterea unui furt.

Acea conversaţie telefonică, în care Berlusconi le-a spus poliţiştilor că fata de origine marocană ar fi fost nepoata preşedintelui egiptean Hosny Mubarak - un lucru fals pe care fostul premier afirma că l-a crezut adevărat la vremea respectivă - a declanşat întregul scandal.

Procurorul Eduardo Scardaccione a declarat marţi că versiunea despre fapte pe care Berlusconi a prezentat-o poliţiştilor este "demnă de un film cu Mel Brooks, iar din cauza ei întreaga lume râde" de Italia.

Avocatul Franco Coppi a decarat că apărarea a recunoscut faptul că Berlusconi angaja prostituate frecvent. Însă a insistat că nu există dovezi cu privire la faptul că ar fi ştiut că El Mahroug era minoră. El a respins totodată orice faptă reprobabilă din partea fostului pemier, când acesta a sunat la poliţie.

Cazul a expus detalii stânjenitoare ale vieţii private ale lui Berlusconi. Procurorii au folosit înregistrări ale unor conversaţii telefonice şi mărturii ale altor prostituate care au participat la petrecerile organizate pentru bărbatul în vârstă de 78 de ani, pentru care au fost acuzaţi de către aliaţi politici ai fostului premier că i-au încălcat viaţa privată.

Berlusconi şi-a susţinut întotdeauna nevinovăţia, subliniind că aceste petreceri celebre nu erau nimic altceva decât nişte "cine elegante" găzduite la vila sa de la periferia oraşului său natal, Milano.

Însă unele dintre fostele oaspete tinere au declarat în cursul procesului că prestau dansuri în poală, într-o cameră de la subsol, "bunga-bunga", îmbrăcate ca "asistente sexi" sau purtând măşti ale unor celebrităţi, printre care şi preşedintele american Barack Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici