Brexit: Premierul Spaniei afirmă după discuţii cu Theresa May că poziţiile Madridului şi Londrei privind Gibraltarul rămân divergente

Pedro Sanchez, premierul Spaniei, a afirmat după discuţiile cu Theresa May, şefa Guvernului de la Londra, că poziţiile celor două state în privinţa Gibraltarului rămân divergente, avertizând din nou că Madridul s-ar putea opune acordului de Brexit, informează cotidianul The Guardian.

2972 afișări
Imaginea articolului Brexit: Premierul Spaniei afirmă după discuţii cu Theresa May că poziţiile Madridului şi Londrei privind Gibraltarul rămân divergente

Premierul Spaniei afirmă după discuţia cu Theresa May că poziţiile Madridului şi Londrei privind Gibraltarul rămân divergente

"După conversaţia mea cu Theresa May, poziţiile noastre rămân la mare depărtare una de cealaltă. Guvernul meu va apăra întotdeauna interesele Spaniei. Dacă nu vor fi făcute modificări, ne vom opune prin veto (acordului de) Brexit", a transmis Sanchez într-un mesaj postat joi seară pe Twitter.

Pe de altă parte, Theresa May a declarat după discuţia cu premierul Spaniei că este "încrezătoare că duminică se va ajunge la un acord pentru întreg Regatul Unit, inclusiv Gibraltar".

Oficialii de la Madrid au acuzat Marea Britanie că a introdus o clauză în acordul de retragere care ar garanta că în provincia britanică Gibraltar vor fi aplicaţii termenii unui viitor tratat comercial cu UE fără să mai fie necesar acordul Spaniei.

Marco Aguiriano, secretarul de stat pentru UE de la Madrid a declarat: "Suntem îngrijoraţi pentru că acest paragraf, introdus aproape în mod perfid şi sub acoperirea întunericului, ar putea fi folosit de Marea Britanie în viitor pentru a susţine că un viitor acord între UE şi Marea Britanie ar putea fi aplicat în Gibraltar fără a necesita neapărat acordul prealabil al Spaniei".

Londra doreşte ca acordul privind ieşirea Marii Britanii din UE şi cel privind relaţiile viitoare post-Brexit să se aplice şi provinciei Gibraltar, în timp ce Madridul vrea ca viitorul acestui teritoriu să fie negociat bilateral.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici