Bruxelles-ul încearcă să mobilizeze statele membre UE în problema imigranţilor

Uniunea Europeană trebuie să ofere refugiaţilor mai multe posibilităţi de a ajunge pe teritoriul său, cu scopul de a împiedica trecerile clandestine şi producerea unor drame pe mare, a afirmat luni comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.

249 afișări
Imaginea articolului Bruxelles-ul încearcă să mobilizeze statele membre UE în problema imigranţilor

Cecilia Malmström, comisarul european pentru Afaceri Interne (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"În prezent, refugiaţii au o singură posibilitate pentru a sosi în Europa, şi anume reinstalarea. Nu există o altă modalitate", a subliniat Malmström, în cursul unei conferinţe de presă, la Bruxelles, cu o zi înainte de desfăşurarea unei reuniuni a miniştrilor europeni de Interne, la Milano.

Italia, care prezidează pentru şase luni reuniunile unor miniştri UE, a făcut din problema imigraţiei una dintre priorităţi.

"Va trebui să găsim căile legale pentru a le permite să ajungă în Europa, altfel ei vor alege căile ilegale şi se vor livra traficanţilor", a subliniat Cecilia Malmström.

Ea a amintit că a propus crearea unor vize pentru cazuri umanitare, dar "această propunere nu a fost bine primită de statele membre".

Malmström a deplâns puţinele progrese înregistrate în această problemă. Statele membre nu prea sunt dornice să ofere programe de reinstalare a refugiaţilor.

Reinstalările sunt tratate cu Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi.

"Ţările vecine Siriei găzduiesc trei milioane de refugiaţi, în timp ce doar cel puţin 100.000 au fost reinstalaţi în 28 de ţări ale UE. Nu este mult", a subliniat Malmström. "Nevoile sunt enorme şi cele 28 de state membre trebuie să se angajeze", a pledat ea.

De asemenea, miniştrii europeni trebuie să spună cum intenţionează să răspundă apelurilor Italiei, confruntată cu un aflux de imigranţi.

În octombrie, la câteva zile după moartea a 366 de imigranţi în largul insulei Lampedusa, Italia a lansat operaţiunea Mare Nostrum.

În puţin peste opt luni, 73.686 de persoane au fost salvate, adică o medie de 270 pe zi. De una singură, Marina italiană a salvat aproximativ 50.000 de imigranţi, în mare parte veniţi din Siria şi Africa Subsahariană.

Autorităţile italiene solicită angajarea tuturor statelor membre pentru continuarea operaţiunii Mare Nostrum. "Vom vedea la Milano ce se poate face. Aşteptăm să aflăm cu exactitate nevoile autorităţilor italiene pentru a le discuta", a spus Malmström.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici