Budapesta denunţă vandalizarea repetată "îngrozitoare" a unui monument unguresc în Ucraina

Vandalizarea repetată a unui monument unguresc la Verecke, în vestul Ucrainei, este "îngrozitoare", a declarat marţi Biroul secretarului de stat pentru minorităţi din străinătate.

356 afișări
Imaginea articolului Budapesta denunţă vandalizarea repetată "îngrozitoare" a unui monument unguresc în Ucraina

Budapesta denunţă vandalizarea repetată "îngrozitoare" a unui monument unguresc în Ucraina (Imagine: HEPTA)

Biroul a reacţionat, într-un comunicat, în urma unor informaţii potrivit cărora persoane necunoscute au dat foc, în noaptea de luni spre marţi, unui memorial dedicat cuceririi ungare a bazinului carpatic în 895.

În contextul în care Ucraina depune eforturi să depăşească o criză şi să promoveze democratizarea, unele persoane se folosesc de această situaţie extrem de periculoasă pentru a intensifica tensiuni prin vandalizarea memorialului, afirmă Biroul în comunicat.

"Ungaria a susţinut în mod repetat democratizarea Ucrainei şi susţine semnarea unui acord de asociere cu UE cât mai rapid posibil", afirmă Biroul, care adaugă că este "de neînţeles" faptul că extremişti ucraineni încearcă să submineze bunele relaţii dintre cele două ţări prin asemenea acţiuni.

Ungaria aşteaptă de la conducătorii noilor autorităţi ucrainene ale forţelor de ordine să depună un efort pentru garantarea drepturilor constituţionale ale etnicilor maghiari, stoparea provocărilor care incită la tensiuni etnice şi găsirea autorilor faptei "fără întârziere", se mai arată în comunicat.

Adjunctul preşedintelui Alianţei Culturale Ungare Transcarpatia Laszlo Brenzovics a declarat pentru MTI că, potrivit unor imagini surprinse de camere de securitate, două persoane mascate s-au urcat pe monument luni, la ora locală 21.00 (21.00, ora României), au turnat un lichid inflamabil pe acesta şi i-au dat foc.

Ministerul ungar de Externe a condamnat marţi, într-un comunicat, vandalizarea monumentului, care "poate să tulbure coexistenţa paşnică a locuitorilor multiculturali din Transcarpatia".

Ministerul s-a declarat "îngrozit" când a aflat despre incendierea provocată cu intenţie, în contextul în care în Ungaria avea loc o sărbătoare naţională.

În contextul "situaţiei apărute în Ucraina", ministerul "condamnă acte de vandalism orb", care reprezintă un "pericol inacceptabil pentru pacea publică".

Ministerul a îndemnat autorităţile ucrainene să efectueze "imediat" o investigaţie, să restaureze monumentul şi să-i pedepsească pe făptaşi, se arată în comunicat.

Monumentul a fost inaugurat în 2008, cu sprijinul celor două ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici