Bulgaria a intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai mare ansamblu de cimpoieri

Muzicienii bulgari i-au eclipsat pe colegii lor scoţieni şi au stabilit un record mondial inedit, graţie căruia au fost incluşi în Guiness Book, la categoria "cel mai mare ansamblu de cimpoieri din lume".

298 afișări
Imaginea articolului Bulgaria a intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai mare ansamblu de cimpoieri

Bulgaria a intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai mare ansamblu de cimpoieri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nu mai puţin de 333 de instrumentişti de muzică populară s-au adunat în centrul capitalei bulgare, Sofia, miercuri seară, suflând din kaba gaida-urile lor - cimpoaie din Munţii Rodopi, din sudul Bulgariei -, pentru a stabili primul record Guinness de acest fel.

Purtând coloratele costume tradiţionale din regiunea Munţilor Rodopi, cimpoierii bulgari şi-au început recitalul cu un cântec popular celebru - "Delyu Haidutin" -, care a fost inclus pe un disc ce conţine sunete şi cântece de pe planeta noastră, plasat la bordul sondei spaţiale americane Voyager, lansată de NASA în anul 1977, în cadrul unei misiuni care s-a dorit a fi un mesaj trimis în spaţiu de întreaga omenire.

Evenimentul de miercuri a dorit să aducă şi un motiv de bucurie unui popor care, potrivit sondajelor, este printre cele mai nefericite din lume. După ce a aderat la Uniunea Europeană, în 2007, Bulgaria este cea mai săracă ţară din acest bloc şi îşi revine cu greu din recesiunea din ultimii ani.

Evenimentul a beneficiat şi de participarea liderului spiritual indian Sri Sri Ravi Shankar.

"Aveţi rădăcini adânci. Să nu le pierdeţi, ci păstraţi-vă şi cultivaţi-vă vechile tradiţii şi cultura!", a spus Shankar în faţa unui public alcătuit din peste 4.000 de persoane.

Potrivit World Happiness Report (Raportul despre Fericirea Mondială) întocmit de Earth Institute (Institutul Pământului), publicat în luna aprilie, Bulgaria se află în primele 10 locuri din 150 de ţări într-un top care a monitorizat nivelul de insatisfacţie în rândul populaţiei. Totodată, Bulgaria este cea mai nefericită naţiune din Europa.

Indianul Sri Sri Ravi Shankar este unul dintre cei mai populari lideri spirituali din lume, care călătoreşte în multe ţări pentru a propovădui viziunile sale despre o societate lipsită de stres şi de violenţă.

Fundaţia sa, The Art of Living Foundation, este cea mai mare organizaţie nonguvernamentală din lume: peste 30 de milioane de persoane din 155 de ţări au participat la cursurile predate de Shankar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici