Bulgaria ar putea reduce TVA de la 20% la 18%

Bulgaria ar putea reduce TVA de la 20% la 18%, în funcţie de evoluţia situaţiei bugetului, după ce în primele luni veniturile încasate au fost peste aşteptări, a declarat ministrul de Finanţe, Simeon Djankov, citat de agenţia locală Novinite.

301 afișări
Imaginea articolului Bulgaria ar putea reduce TVA de la 20% la 18%

Bulgaria ar putea reduce TVA de la 20% la 18% (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Încasările bugetare în primele luni ale anului au fost bune, cu 200 milioane de leva (circa 100 de milioane de euro) peste nivelul planificat, iar guvernul aşteaptă rezultatele execuţiei bugetare pentru următoarale câteva luni, a spus Djankov. O decizie asupra TVA ar putea fi luată cel mai devreme în mai.

Ministrul a afirmat că doreşte scăderea a TVA în două etape, de la 20% la 19% într-o primă fază şi la 18% ulterior.

"Fiecare punct procentual de TVA este echivalent cu venituri de 700 de milioane de leva (circa 350 milioane de euro, n.r.), astfel că o reducere la 19% ar însemna venituri mai mici cu 700 de milioane de leva la buget. Cererea de consum este în creştere uşoară, astfel că ne aşteptăm la încasări suplimentare de 150-200 milioane de leva. Discutăm de 500 de milioane de leva care nu vor mai intra în buget, dar ar fi benefic pentru consumatori", a spus ministrul.

Djankov a declarat că nu susţine introducerea unor noi rate de TVA preferenţială pentru anumite catgorii de produse. Bulgaria are deja TVA sub cota generală în turism.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici