Campaniile de dezinformare ale Rusiei cu privire la Ucraina au luat amploare în Europa, avertizează Berlinul

  • Campaniile Rusiei de dezinformare pentru a submina sprijinul acordat Ucrainei au crescut semnificativ în Europa, a avertizat un diplomat german.
  • Germania este una dintre principalele ţinte ale Kremlinului.
  • Instrumentele bazate pe inteligenţă artificială reprezintă o preocupare serioasă.
943 afișări
Imaginea articolului Campaniile de dezinformare ale Rusiei cu privire la Ucraina au luat amploare în Europa, avertizează Berlinul

"Este absolut o ameninţare pe care trebuie să o luăm în serios", a declarat Ralf Beste, şeful departamentului pentru cultură şi comunicare din cadrul Ministerului de Externe al Germaniei, pentru cotidianul Financial Times. "În general, există o creştere a gradului de sofisticare şi a impactului faţă de ceea ce am văzut înainte".

"Probabil că se întâmplă multe lucruri pe care nici măcar nu le putem vedea. Din ce în ce mai multe conversaţii au loc în canale private ... ... pe Telegram şi WhatsApp. Este foarte dificil să înţelegem ce se întâmplă acolo". El a adăugat că atacurile perturbatoare ale Rusiei devin tot mai eficiente şi mai greu de combătut.

Departamentul lui Beste are o celulă specială care conduce eforturile guvernului german de a urmări şi opri operaţiunile de dezinformare ale Rusiei în străinătate.

Germania este una dintre principalele ţinte ale Kremlinului

Sub guvernul cancelarului Olaf Scholz, Berlinul şi-a revizuit dramatic politica de securitate şi apărare şi a devenit al doilea cel mai mare donator pentru Kiev, după Washington.

Dezacordurile cu privire la această schimbare sunt profunde, mulţi germani sunt îngrijoraţi în legătură cu creşterea economică şi cu impactul pe care îl are renunţarea la gazul rusesc.

Departamentul lui Ralf Beste a descoperit anul acesta una dintre cele mai mari tentative de manipulare a opiniei publice germane de până acum, pe platforma de socializare X.

O reţea de peste 50.000 de conturi false care postau până la 200.000 de postări pe zi încerca să-i convingă pe germani că ajutorul acordat de guvern Ucrainei subminează prosperitatea germană şi riscă un război nuclear.

Instrumentele bazate pe inteligenţă artificială reprezintă, de asemenea, o preocupare serioasă din cauza capacităţii lor de a imita comportamentul uman.

"Inteligenţa artificială este în mod clar ceva ce trebuie să urmărim cu mare atenţie", a declarat Beste. "Ceea ce mă îngrijorează este modul în care va fi folosită pentru a crea impresia de interacţiune. Intri într-o a doua lume de facto, nu doar bucăţi false de informaţii sau filme sau imagini false, ci un întreg ecosistem alternativ de informaţii".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici