Candidatul republican Herman Cain se retrage din campania pentru Casa Albă

Candidatul republican la învestitura pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite Herman Cain a anunţat sâmbătă că renunţă la campanie, din cauza acuzaţiilor de scandaluri sexuale.

335 afișări
Imaginea articolului Candidatul republican Herman Cain se retrage din campania pentru Casa Albă

Candidatul republican Herman Cain se retrage din campania pentru Casa Albă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Îmi suspend campania prezidenţială din cauza diversiunilor constante care nu încetează să îmi rănească familia", le-a declarat el susţinătorilor săi reuniţi la Atlanta, în Georgia (sud), în faţa sediului său de campanie.

"Acuzaţii false mi-au destabilizat credibilitatea în legătură cu soluţiile propuse oamenilor", a mărturisit el la încheierea unui discurs de jumătate de oră în care nu a vorbit însă despre viitorul său politic.

Singurul candidat republican de culoare în cursa pentru Casa Albă, el a anunţat că va candida pentru alte responsabillităţi politice pe viitor, fără a preciza însă care anume.

Charisma sa televizuală şi stilul direct de antreprenor de succes cu origini modeste l-au ajutat să se diferenţieze între ceilalţi candidaţii republicani şi l-au propulsat pe primul loc în sondajele din semptembrie şi octombrie, luptându-se cot la cot cu favoritul de atunci Mitt Romney.

Regresul lui a început la scurt timp după 30 octombrie, odată cu prima acuzaţie de hărţuire sexuală. În total, patru femei vor susţine acelaşi lucru.

Una dintre ele, Sharon Bialek, l-a acuzat public la 7 noiembrie că a vrut să obţină favoruri sexuale în cadrul unei întâlniri în iulie 1997 la Washington, după ce l-a contactat pentru a-i cere ajutorul în găsirea unui loc de muncă.

Ulterior, o a doua femeie, Karen Kraushaar, angajată la Departamentul Trezoreriei, iese din anonimat. Ea afirmă că este una dintre cele două femei cu care Herman Cain a încheiat un acord amiabil în anii '90 după ce a fost, potrivit ei, victima hărţuirii sexuale în timp ce era subordonata acestuia.

Cain a denunţat o "vânătoare de vrăjitoare" al cărei scop este sabotarea campaniei sale. Dar după explicaţiile şi dezminţirile confuze, el recunoaşte rezolvarea financiară prin acord amiabil, negând însă că "a acţionat în mod deplasat cu cineva".

El nu renunţă la aplombul său şi acuză "maşinăria democrată" că este în spatele acestor acuzaţii.

La 8 noiembrie, când sondajele încă îi erau favorabile, în pofida erorilor privind problemele de politică internaţională, el anunţă că refuză să se retragă din cursa pentru alegerile primare: "Acest lucru nu se va întâmpla pentru că fac asta pentru poporul american".

Coborând destul de mult în sondaje, el primeşte lovitura de graţie la 28 noiembrie cu o acuzaţie de adulter. Ginger White anunţă la televiziune că a fost amanta lui Cain în ultimii 13 ani.

Constrâns, candidatul nu renunţă însă. El neagă orice legătură şi reafirmă că va continua campania"atât timp cât va avea susţinerea soţiei sale".

Dar în ziua următoare, recunoscând că acuzaţiile îi afectează mesajul candidaturii sale, anunţă că va preciza "până luni" dacă va mai continua sau nu campania.

Un ultim sondaj care va apărea în această seară, îl creditează cu doar 8 la sută în Iowa, statul-cheie din centrul ţării, care dă startul primarelor republicane la 3 ianuarie.

Ca un paradox al paradoxurilor, eşecul lui Herman Cain îi oferă un avantaj lui Newt Gingrich, fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, el însuşi cunoscut pentru legăturile sale extraconjugale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici