Casa Albă: Regimul al-Assad a comis "fără îndoială" atacul chimic din 21 august

Casa Albă a afirmat marţi că regimul sirian este responsabil de un recent atac chimic sângeros şi a promis publicarea unui raport al serviciilor de informaţii, până la sfârşitul săptămânii, care va dovedi acest lucru

772 afișări
Imaginea articolului Casa Albă: Regimul al-Assad a comis "fără îndoială" atacul chimic din 21 august

Bashar al-Assad (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Regimul sirian este responsabil de folosirea unor arme chimice pe 21 august, lângă Damasc, acest lucru nu ridică nicio îndoială oricui reflectează logic", a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama.

O asemenea recurgere este "irefutabilă", iar a afirma contrariul este "absurd", a subliniat el. Secretarul de Stat John Kerry a declarat luni că un atac chimic în Siria este de "netăgăduit", însă el nu a mers până la a desemna un vinovat, în contextul în care regimul şi rebeliunea s-au acuzat reciproc de utilizarea acestui tip de armament.

În conferinţa de presă zilnică, Carney a promis totodată că Statele Unite vor publica "săptămâna aceasta" un document elaborat de serviciile de informaţii, probând că armele chimice au fost folosite de către Guvernul preşedintelui Bashar al-Assad.

Purtătorul de cuvânt a mai precizat că preşedintele Obama reflectează în continuare la reacţia faţă de acest atac, pe care regimul de la Damasc este acuzat că l-a comis asupra unor civili, omorând câteva sute.

Fără să abordeze forma reacţiei Statelor Unite şi ţărilor aliate, în contextul în care se conturează semnele prealabile unor lovituri împotriva unor instalaţii controlate de Guvernul sirian, Carney a insistat asupra faptului că "posibilităţile pe care le examinăm nu sunt menite să răstoarne regimul" al-Assad, care este de doi ani şi jumătate ţinta unei contestări populare ce a degenerat în război civil şi s-a soldat cu peste 100.000 de morţi, porivit ONU.

Este vorba despre o "reacţie faţă de o încălcare clară a unei reguli internaţionale care interzice recurgerea la arme chimice", a subliniat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici