Casa Albă susţine că Iranul trebuie să demonstreze Occidentului că nu încearcă să se doteze cu arme nucleare

Casa Albă a afirmat luni că Iranul trebuie să ia "măsuri concrete" pentru a îşi convinge interlocutorii că nu are intenţia de a dezvolta o armă nucleară, pentru că "nimeni din comunitatea internaţională nu crede" declaraţiile responsabililor iranieni.

267 afișări
Imaginea articolului Casa Albă susţine că Iranul trebuie să demonstreze Occidentului că nu încearcă să se doteze cu arme nucleare

Casa Albă susţine că Iranul trebuie să demonstreze Occidentului că nu încearcă să se doteze cu arme nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane, Jay Carney, a afirmat că ţara sa "ştie foarte bine ce trebuie să facă Iranul pentru a-şi îndeplini obligaţiile internaţionale şi să asigure comunitatea internaţională cu privire la faptul că nu caută să se doteze cu arme nucleare. Acesta este miezul problemei".

Carney a salutat totuşi reluarea prevăzută pentru această săptămână la Istanbul a contactelor între Iran şi grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), apreciind că este "important ca această întâlnire să se desfăşoare".

Occidentul suspectează Iranul că intenţionează prin programul său de îmbogăţire a uraniului să se doteze cu arma atomică, fapt negat de Teheran care asigură că are urmăreşte doar scopuri civile.

"Puţin contează ceea ce au spus iranienii cu privire la intenţiile lor, nimeni din comunitatea internaţională nu crede aceste asigurări", a afirmat Carney. "Astfel, trebuie ca iranienii să ia măsuri concrete pentru a arăta că vor să renunţe la ambiţia lor (de a se dota) cu arme nucleare", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici