CAZUL BEREZOVSKI: Miliardarul rus i-a scris lui Putin, afirmă partenera fostului oligarh

Fostul oligarh rus Boris Berezovski, găsit mort la Londra, unde trăia în exil, i-a scris lui Vladimir Putin pentru a îi cere iertare, afirmă partenera sa într-un interviu publicat luni, la Moscova, excluzând, în plus, ipoteza unei sinucideri.

384 afișări
Imaginea articolului CAZUL BEREZOVSKI: Miliardarul rus i-a scris lui Putin, afirmă partenera fostului oligarh

Boris Berezovski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Boris Berezovski, considerat o fostă "eminenţă gri" a Kremlinului şi care a fost nevoit să părăsească Rusia după ce Putin a ajuns la putere în 2000, a fost găsit mort la 23 martie în baie, prezentând semne ale une aparente spânzurări. Kremlinul a declarat imediat că Berezovski, un opozant dur în timpul exilului, i-a scris lui Putin implorându-l să îl ierte şi cerându-i să se poată întoarce în ţară.

Potrivit Katerinei Sabirova, în vârstă de 23 de ani, cu care fostul miliardar, în vârstă de 67 de ani, s-a întâlnit în ultimii ani, Berezovski a denunţat cu putere o lovitură, după ce a pierdut, în august, în justiţia londoneză, un proces intentat fostului său partener de afaceri Roman Abramovici, căruia îi cerea miliarde de euro.

"Spunea «Mă sint foarte rău, nu ştiu ce să mai fac»", declară Sabirova într-un interviu pentru săptămânalul de opoziţie The New Times.

Potrivit acesteia, în acea perioadă a vorbit Berezovski despre revenirea sa în Rusia.

"A spus că singura posibilitate de a reveni în Rusia şi de a se «reface» era să îi prezinte scuze lui Putin. Vorbea despre acest lucru ca despre ultima şansă", afirmă tânăra.

"Am văzut manuscrisul, mi l-a citit. Îi cerea iertare şi cerea să poată reveni", adaugă ea.

Tânăra afirmă că scrisoarea ar fi fost expediată în noiembrie. "Într-o zi mi-a spus «Uite, aşteptăm răspunsul»", spune ea.

Katerina Sabirova, care nu locuia cu Berezovski şi nu se afla la Londra când a murit acesta, exclude, pe de altă parte, posibilitatea ca fostul oligarh să se fi sinucis.

"Este extrem de greu să crezi acest lucru", declară ea.

La fel ca mulţi alţi apropiaţi ai fostului oligarh, ea descrie, pentru ultimele luni, simptome ce par de depresie. Berezovski suferea de insomnie, nu vrea să se spele dimineaţa, nu mai ieşea din casă şi nu vrea să vadă pe nimeni.

Însă ea a dezvăluit că s-au înţeles să se întâlnească în Israel, luni, pe 25 martie, pentru două săptămâni de vacanţă.

Ea a vorbit la telefon cu el, cu o zi înainte de moartea acestuia, vineri seara târziu, pe 22 martie, iar vocea lui arăta că se simţea "mai bine ca de obicei", afirmă ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici