Ce i-a PROMIS Mihail Hodorkovski lui Vladimir Putin pentru a obţine graţierea

Criticul Kremlinului Mihail Hodorkovski dezvăluie că şi-a luat angajamentul de a nu face politică în cererea sa de graţiere adresată preşedintelui rus Vladimir Putin, într-un interviu publicat duminică şi citat de AFP.

5062 afișări
Imaginea articolului Ce i-a PROMIS Mihail Hodorkovski lui Vladimir Putin pentru a obţine graţierea

Ce i-a PROMIS Mihai Hodorkovski lui Vladimir Putin pentru a obţine graţierea

"Am scris în documentele mele ceea ce nu am încetat să spun public: nu mă voi angaja în politică şi nu mă voi lupta pentru restituirea activelor Iukos", fostul său grup petrolier, a declarat Hodorkovski într-un interviu acordat publicaţiei de opoziţie The New Times.

"Obiectiv, nu mă voi întoarce (în Rusia) decât dacă voi fi sigur că pot să plec dacă va fi nevoie", a adăugat el.

Mihail Hodorkovski susţine că autorităţile ruse voiau ca el să părăsească ţara

Opozantul Kremlinului, Mihail Hodorkovski, graţiat de preşedintele Vladimir Putin şi care a plecat în Germania imediat după ce a fost eliberat din închisoare, declară că autorităţile ruse voiau ca el să părăsească ţara, potrivit unui interviu apărut duminică şi citat de AFP.

"Autorităţile (ruse) pot spune onest că nu voiau să mă trimită în exil şi că eu am cerut acest lucru. Dar cunoscând realitatea rusă, se înţelege perfect că voiau ca eu să părăsesc ţara", declară el pentru publicaţia de opoziţie The New Times.

El recunoaşte că plecarea sa rapidă a urmat un scenariu.

Mihail Hodorkovski susţine că nu i s-a oferit posibilitatea de a alege să rămână în Rusia

Fostul miliardar rus şi critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, graţiat şi trimis la Berlin, a dezvăluit, duminică după-amiază, că nu i s-a lăsat posibilitatea de a "alege" să rămână în Rusia, după eliberare.

El a adăugat că se va consacra de acum apărării deţinuţilor politici din ţara sa.

"Nu trebuie să mă consideraţi simbolul faptului că nu mai sunt deţinuţi politici în Rusia", a declarat Hodorkovski în prima sa conferinţă de presă de la eliberarea din închisoare.

"Voi face tot posibilul să nu mai fie, voi face tot ce voi putea", a adăugat el.

"Oficialii politici din ţările occidentale trebuie să îşi amintească, în relaţiile cu preşedintele Putin, că eu nu sunt ultimul deţinut politic din Rusia".

"Nu am avut de ales în momentul eliberării", a povestit el.

"Când am fost trezit la ora 02.00 dimineaţa, mi s-a spus că voi merge acasă", a declarat el cu un zâmbet ironic.

El a afirmat că gardienii penitenciarului l-au însoţit "până la închiderea uşii avionului" care l-a dus la Berlin.

Hodorkovski i-a mulţumit cancelarului Angela Merkel pentru că a acţionat în vederea eliberării sale.

"Îi sunt foarte recunoscător Angelei Merkel, despre care am aflat abia aici că a avut un rol" în negocierile care au dus la acestă eliberare, a declarat el.

"Mi s-a oferit o viză de un an, prin urmare am înainte un an", a răspuns el unui jurnalist care l-a întrebat dacă va rămâne un Germania.

El s-a pronunţat şi împotriva boicotării Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci.

"Este o sărbătoare a sportului, o sărbătoare pe milioane de persoane şi, probabil, ea nu trebuie umbrită", a declarat el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici