CEDO solicită Turciei eliberarea imediată a activistului Osman Kavala, acuzat că ar fi plănuit răsturnarea Guvernului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a solicitat marţi Turciei eliberarea filantropului şi activistului pentru drepturile omului Osman Kavala, aflat în închisoare în urma unor acuzaţii potrivit cărora ar fi plănuit răsturnarea Guvernului, informează site-ul agenţiei DPA.

366 afișări
Imaginea articolului CEDO solicită Turciei eliberarea imediată a activistului Osman Kavala, acuzat că ar fi plănuit răsturnarea Guvernului

CEDO solicită Turciei eliberarea imediată a activistului Osman Kavala

CEDO a susţinut în sentinţa de marţi că Osman Kavala a fost încarcerat pentru a fi redus la tăcere. De asemenea, Curtea susţine că poziţia procurorilor turci în acest caz are rolul de a-i descuraja pe alţi apărători ai drepturilor omului din această ţară.

Kavala a fost arestat în 2017, iar în februarie 2019 a fost pus sub acuzare pentru că ar fi încercat să destabilizeze Guvernul şi ordinea constituţională în timpul unor proteste din 2013.

Potrivit CEDO, punerea sub acuzare a activistului a fost decisă după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a susţinut două discursuri în care a menţionat numele acestuia.

Osman Kavala a fost trimis în judecată în luna iunie a acestui an împreună cu alte 15 persoane, pentru rolul în timpul unor proteste din mai 2013 împotriva unei decizii a Guvernului de a demara lucrări în centrul oraşului Istanbul, decizie ce ar fi dus la distrugerea unui parc din zonă şi a mai multor spaţii verzi.

Cu toate că protestul a fost unul paşnic, Poliţia a intervenit în forţă pentru înăbuşirea acestuia, însă acţiunile forţelor de ordine nu au dus decât la organizarea mai multor mişcări de protest la nivel naţional faţă de această intervenţie violentă.

Dosarul penal al lui Kavala are 657 de pagini, iar printre părţile vătămate din acest dosar se numără şi Recep Tayyip Erdogan, care la acea vreme ocupa funcţia de premier.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
turcia,
cedo,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici