Cel puţin 38 de morţi după trecerea furtunii Irene prin SUA. Pagubele, între cinci şi şapte miliarde de dolari - VIDEO

Furtuna Irene a părăsit luni Statele Unite pentru a se îndrepta spre Canada după ce a provocat moartea a cel puţin 38 de persoane în 11 state şi numeroase inundaţii, care au afectat în special Vermont, un stat mic situat la graniţa cu Canada.

1397 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 38 de morţi după trecerea furtunii Irene prin SUA. Pagubele, între cinci şi şapte miliarde de dolari - VIDEO

Cel puţin 38 de morţi după trecerea furtunii Irene prin SUA. Pagubele, între cinci şi şapte miliarde de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom avea nevoie de timp pentru a ne reface dintr-o furtună de o asemenea amploare", a declarat preşedintele Barack Obama. "Resimţim încă efectele în numeroase zone ale ţării, în special în New England şi în Vermont, unde au avut loc inundaţii enorme", a declarat el.

Potrivit unor surse oficiale şi presei locale, cel puţin 38 de persoane au murit în 11 state, dintre care câte şase la New York, New Jersey şi North Carolina.

În New Jersey, o şoferiţă în vârstă de 20 de ani a fost găsită moartă la mai multe ore după ce l-a sunat pe un prieten şi poliţia, pentru a le spune că nivelul apei din maşina sa, luată de viitură pe o stradă din comitatul Salem, a ajuns până la gât.

În Vermont, un stat rural şi muntos cu 600.000 de locuitori, mai multe poduri au fost rupte şi unele drumuri au fost blocate, situaţie care a făcut imposibil accesul la unele sate, a constatat un corespondent al AFP.

"Nu am văzut astfel de inundaţii în Vermont de 75 de ani", a declarat guvernatorul statului, Peter Shumlin. "Oamenii suferă mult".

Oraşul West Brattleboro, cu 3.000 de locuitori, semăna luni cu o vastă plajă de nisip acoperită cu pietre, după retragerea apelor.

Pe toată coasta de est, cinci milioane de persoane erau în continuare private de energie electrică, luni, potrivit unui oficial din cadrul serviciilor federale de urgenţă (FEMA), Craig Fugace.

În Pennsylvania (cinci morţi), majoritatea acestor inundaţii păreau resorbite luni, iar electricitatea era restabilită progresiv.

"Nu a fost chiar aşa de îngrozitor", a declarat pentru AFP Debbie Madori, proprietara magazinului de jucării Jake's Playhouse din New Hope.

"Mii de persoane au în continuare nevoie de hrană şi de adăpost", a declarat Charley Shimanski, un oficial din cadrul Crucii Roşii, responsabil de situaţiile de urgenţă.

Pagubele provocate de furtună ar putea costa între cinci şi şapte miliarde de dolari, a declarat luni pentru AFP compania de gestionare a riscului Eqecat.

Compania AIR Worldwide estimează că uraganul Irene a cauzat pagube cuprinse între 3 miliarde de dolari şi 6 miliarde de dolari,confirmând optimismul companiilor de asigurări că impactul furtunii a fost mai slab decât cel anticipat.

Unii analişti estimau, săptămâna trecută, că uraganul ar putea provoca pagube de 10 miliarde de dolari, însă după ce Irene a atins coasta de est a SUA a început să se constate că furtuna nu are un impact atât de puternic.

Estimările AIR includ proprietăţile onshore din SUA. AIR Worldwide dezvoltă software folosit de companiile de asigurări pentru a-şi estima expunerea la diverse dezastre.

Acţiunile companiilor de asigurări au crescut puternic luni, investitorii fiind uşuraţi că daunele vor fi mai mici decât se temeau.

Cu toate acestea, analiştii consideră că furtuna ar putea afecta sever profiturile marilor companii de asigurări de proprietate din SUA, precum Allstate şi Travelers, însă pagubele nu au fost suficient de mari pentru a cauza creşterea preţurilor la nivelul industriei asigurărilor.

Acţiunile Allstate au urcat cu 8,5% iar titlurile Travelers s-au apreciat cu 5,1%, după creşteri puternice ale asigurătorilor şi în Europa, datorate tot pagubelor sub aşteptări ale Irene.

Secretarii americani pentru Securitate Internă, Janet Napolitano, şi Agricultură, Tom Vilsack, vor merge marţi în zonele afectate de uragan pentru a evalua pagubele, a declarat luni administraţia americană.

Luni, Irene, care a scăzut considerabil în intensitate, traversa estul Canadei.

Doi bărbaţi au fost declaraţi dispăruţi în Quebec, între care un şofer împins în râu de o rafală de vânt.

Furtuna a lăsat fără curent electric 300.000 de locuinţe canadiene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici