Cel puţin 708 morţi în Chile, în urma cutremurului de sâmbătă - VIDEO

Cel puţin 708 persoane au murit în Chile în urma seismului şi a valului seismic care au afectat centrul şi sudul ţării, sâmbătă, potrivit unui bilanţ actualizat comunicat duminică de preşedintele Michelle Bachelet.

43 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 708 morţi în Chile, în urma cutremurului de sâmbătă - VIDEO

Cel puţin 708 morţi în Chile, în urma cutremurului de sâmbătă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Există un număr în creştere de persoane dispărute", a adăugat preşedintele, subliniind că numărul morţilor va creşte.

Majoritatea victimelor, 541, se concentrează în regiunea de coastă din Maule, la peste 300 de kilometri sud de Santiago, o zonă de litoral lovită de un tsunami, a declarat Bachelet, care a prezentat bilanţul întocmit la 35 de ore de la producerea catastrofei, în urma reuniunii unei celule de urgenţă.

Cutremurul care a afectat sâmbătă Chile este "unul dintre cele cinci cele mai importante cutremure din istorie" ca magnitudine, a adăugat Bachelet.

Un bilanţ precedent menţiona moartea a 300 de persoane.

Echipele de salvare încercau duminică să salveze persoanele prinse sub dărâmături şi să vină în sprijinul sinistraţilor.

Sute de mii de persoane au fost evacuate din zonele de coastă ale Pacificului, seismul generând alerte de tsunami în toate ţările riverane Oceanului Pacific. Acestea au fost ridicate duminică în toate ţările, cu excepţia Japoniei.

La Concepcion, al doilea oraş ca mărime din Chile, situat la peste 400 de kilometri sud de Santiago, echipele de salvare încercau în cursul dimineţii să pătrundă într-o clădire de 14 etaje prăbuşită, unde, potrivit primarului, s-ar afla blocate circa 100 de persoane.

Echipaţi cu detectoare termice, pompierii escaladau blocurile de beton pentru a localiza supravieţuitorii. "Orele, timpul, sunt variabile critice pentru salvarea persoanelor din interior", a declarat primarul oraşului, Jacqueline van Rysselberghe.

Zeci de case din Concepcion au fost avariate, maşinile au fost zdrobite, drumurile găurite, iar podurile distruse. Duminică dimineaţa, câteva zeci de persoane jefuiau un supermarket din oraş.

Numărul total al sinistraţilor a fost evaluat la două milioane de persoane. Oraşul Curico, situat la 200 de kilometri sud de Santiago, a fost distrus parţial. "Aproximativ 90 la sută din centrul istoric este la pământ. Adică 60 la sută din Curico", a declarat Marcelo Vasquez, un jurnalist de la postul de radio Estacion Uno.

Curico a rămas, de asemenea, fără biserica sa tradiţională şi fără multe case vechi, în timp ce coasta, măturată de valuri gigantice, a suferit pagube importante.

Mai la sud, în portul Talcahuano, impactul unui tsunami a propulsat vapoarele până în centrul oraşului. Lloca, situat la 130 de kilometri de Curico, a fost măturat de un val gigantic. Cinci persoane au murit şi alte 11 au fost declarate dispărute în insula Robinson Crusoe, situată la circa 700 de kilometri de coastele chiliene.

Dincolo de Chile, consecinţele seismului au fost resimţite în numeroase ţări din Pacific.

În Japonia, un tsunami de 120 de centimentri a atins duminică, la ora 06.49 GMT (08.49 ora României), portul Kuji din nord-estul ţării, după un prim val de 90 de centimetri.

Duminică dimineaţa, la ora 10.01 GMT (12.01 ora României), autorităţile japoneze au coborât nivelul alertei de tsunami de la "major" la "normal". Măsura vizează cele trei prefecturi Aomori, Iwate şi Miyagi, din nordul insulei Honshu, cele mai expuse riscului de creştere majoră a nivelului apelor.

În cele trei prefecturi, 320.000 de presoane au primit ordin de evacuare a zonelor de coastă, acestea fiind sfătuite să se adune în şcoli sau instituţii publice, unde au fost depozitate pături, apă şi hrană.

Duminică dimineaţă, Centrul american de alertă în caz de tsunami în Pacific a ridicat alerta emisă cu o zi înainte pentru toate ţările din zonă, considerând că "regiunile de coastă care nu au fost încă atinse" nu vor mai fi afectate.

În Rusia, valuri de până la doi metri au atins duminică arhipelagul Kurile, pe coasta pacifică.

Potrivit unui oficial de la centrul de alertă din insula Sahalin, Tatiana Ivelskaia, "100 de valuri provocate de seismul din Chile" ar putea ajunge în zilele următoare în Rusia, situată la aproximativ 18.000 de kilometri nord-vest de Chile.

În Filipine, mii de persoane evacuate din zonele de coastă au primit duminică permisiunea de a se întoarce, după ce regiunea a fost atinsă de un val de un metru, mai mic decât se prevăzuse.

Valuri seismice au ajuns şi în Noua Zeelandă, Australia, Polineza franceză şi Hawaii, precum şi alte insule din Pacific.

Aproximativ 90 la sută dintre persoanele decedate dormeau în timp ce s-a produs cutremurul, la ora locală 03.34 (08.34 ora României). Aproximativ 1,5 milioane de locuinţe au fost avariate, potrivit autorităţilor.

Numeroşi chilieni au intrat imediat pe reţelele de socializare de pe Internet pentru a trimite mesaje familiilor lor, deoarece seismul a dus la întreruperea comunicaţiilor.

Chile este situat în zona cu cea mai puternică activitate seismică din lume. Potrivit ministrului pentru Lucrări Publice, Sergio Bitar, "infrastructura chiliană a rezistat", ţara fiind pregătită să facă faţă unui cutremur şi având norme de construcţie antiseismice.

În pofida pagubelor, autorităţile au cerut comunităţii internaţionale să aştepte înainte de a trimite ajutoare. "Un ajutor care vine fără ca autorităţile să identifice nevoile, nu este un mare ajutor", a declarat şeful diplomaţiei chiliene, Mariano Fernandez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici