Cele două Corei au reluat negocierile. Reunirea familiilor despărţite, menţinută în pofida tensiunilor

Cele două Corei au reluat, vineri, negocieri în vederea găsirii unui acord care ar permite reuniunea familiilor separate de război, în pofida viitoarelor exerciţii militare între Coreea de Sud şi Statele Unite.

671 afișări
Imaginea articolului Cele două Corei au reluat negocierile. Reunirea familiilor despărţite, menţinută în pofida tensiunilor

Cele două Corei au reluat negocierile pe tema familiilor despărţite de război şi manevrelor militare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE: Cele două Corei au convenit să menţină reunirea familiilor despărţite, în pofida tensiunilor

Cele două Corei au convenit vineri să menţină la sfârşitul lui februarie, aşa cum era prevăzută, reunirea familiilor despărţite de Război, în pofida ameninţărilor Phenianului de a o sabota, ca represalii faţă de organizarea unor exerciţii militare americano-sud-coreene

"Coreea de Sud şi Coreea de Nord sunt de acord să ţină reununirea familiilor despărţite, aşa cum s-a prevăzut", a declarat pentru presă şeful delegaţiei sud-coreene Kim Kyou-hyun.

Această reunire urmează să permită câtorva zeci de coreeni aflaţi de o parte şi de alta a frontierei să se revadă pentru prima dată după mai mult de şase decenii.

Reunirea urmează să aibă loc în perioada 20-25 februarie, într-o staţiune de pe muntele Kumgang, pe teritoriul Coreei de Nord.

Seulul îi cere Phenianului să garanteze desfăşurarea viitoarei reuniuni a familiilor despărţite de Războiul Coreei (1950-1953), prevăzută să aibă loc în perioada 20-25 februarie, în staţiunea montană Kumgang, pe teritoriul nord-coreean.

La rândul său, Coreea de Nord insistă asupra amânării manevrelor anuale între forţele armate sud-coreene şi americane.

Acest subiect urmează să fie în centrul discuţiilor de vineri, în oraşul frontalier Panmunjom, unde a fost semnat armistiţiul din 1953.

Phenianul califică aceste exerciţii militare drept un antrenament pentru o invazie în teritoriul său. Seului şi Washingtonul afirmă că manevrele comune sunt "defensive".

Aceste discuţii, primele la un nivel atât de înalt din ultimii 7 ani, au loc în contextul unor declaraţii ale liderilor celor două state - nord-coreeanul Kim Jong-Un şi sud-coreeana Park Geun-Hye-, care au pledat pentru o ameliorare a relaţiilor bilaterale.

Un acord ar putea deschide calea abordării altor probleme spinoase, a declarat Robert Carlin, un fost diplomat american care colaborează cu site-ul 38 North, dedicat Coreei de Nord.

"Când ele vor, lucru care se întâmplă destul de rar, ambele părţi sunt capabile să ofere soluţii ingenioase pentru probleme considerate ca fiind greu de rezolvat", a afirmat el.

Faptul că Phenianul cere o simplă amânare a exerciţiilor militare americano - sud-coreene este un progres în sine, a subliniat Carlin, în contextul în care Coreea de Nord cerea mereu anularea definitivă a acestor manevre comune.

Aceste negocieri, întrerupte la sfârşitul lui 2008, au scopul de a convinge Coreea de Nord să abandoneze programul său nuclear în schimbul unui ajutor, în special, în domeniul energetic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici