Cele mai cunoscute fraze despre fostul lider al Uniunii Sovietice: „Domnule Gorbaciov, dărâmaţi acest zid!”

Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, a murit marţi, 30 august, la vârsta de 91 de ani: de la Reagan la Thatcher, iată câteva dintre cele mai cunoscute fraze despre el.

1837 afișări
Imaginea articolului Cele mai cunoscute fraze despre fostul lider al Uniunii Sovietice: „Domnule Gorbaciov, dărâmaţi acest zid!”

Cele mai cunoscute fraze despre fostul lider al Uniunii Sovietice: „Domnule Gorbaciov, dărâmaţi acest zid!”

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit marţi, 30 august, la vârsta de 91 de ani. Iată câteva dintre cele mai cunoscute fraze rostite despre el de-a lungul anilor.

„Îmi place domnul Gorbaciov. Putem lucra împreună".
(Margaret Thatcher, prim-ministru britanic, interviu BBC, 14 decembrie 1984)

„Există un semnal pe care sovieticii îl pot da, un semnal fără echivoc, care ar accelera dramatic cauza libertăţii şi păcii. Domnule secretar general Gorbaciov: dacă cauţi pacea, dacă cauţi prosperitate pentru Uniunea Sovietică şi pentru Europa de Est, dacă cauţi liberalizare: vino aici, pe această uşă! Domnule Gorbaciov, deschide uşa asta! Domnule Gorbaciov, dărâmaţi acest zid!”.
(Ronald Reagan, preşedintele Statelor Unite, discurs la Zidul Berlinului, 12 iunie 1987)

„În ultimii ani au avut loc schimbări dramatice în relaţiile dintre Est şi Vest. O relaţie conflictuală a fost înlocuită de negocieri. Vechile state-naţiuni europene şi-au recâştigat libertatea. Cursa înarmărilor încetineşte... Aceste schimbări istorice derivă din mai mulţi factori: dar, în 1990, Comitetul Nobel vrea să-l onoreze pe Mihail Gorbaciov pentru contribuţiile sale numeroase şi decisive”.
(Comunicatul Comitetului Premiului Nobel pentru Pace, 15 octombrie 1990)

„Comitetul Nobel nu ştie despre ce este vorba. Lasă-i să vină să locuiască aici câteva luni, ca noi, ruşii, să auzim ce cred. Este pacea doar pentru străini?”.
(Profesor din Moscova, neidentificat, citat de Reuters într-un comunicat de presă din 15 octombrie 1990)

„Un pericol de moarte planează asupra patriei noastre. Politica de reformă, lansată de Mihail Gorbaciov şi concepută ca mijloc de a asigura dezvoltarea dinamică a ţării şi democratizarea vieţii sociale, a intrat într-o fundătură. Lipsa de încredere, apatia şi disperarea au înlocuit entuziasmul şi speranţele iniţiale. Autorităţile de la toate nivelurile au pierdut sprijinul populaţiei. Ţara a devenit neguvernabilă şi se scufundă în mlaştina violenţei şi fărădelegii. Niciodată în istoria naţională propaganda sexului şi violenţei nu a luat o asemenea amploare, punând în pericol sănătatea şi viaţa generaţiilor viitoare. Mândria şi onoarea poporului sovietic trebuie să fie pe deplin restaurate".
(Declaraţie a Comitetului pentru Situaţie de Urgenţă din Uniunea Sovietice, după anunţul că Gorbaciov a fost deposedat de puteri, în urma unei lovituri de stat eşuate din august 1991)

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici