Centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, a fost reconectată la reţeaua de energie electrică ucraineană

Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, a reluat vineri furnizarea de energie electrică Ucraina, după ce două dintre cele şase reactoare ale sale au fost reconectate la reţeaua ucraineană, a anunţat compania nucleară de stat Energoatom.

774 afișări
Imaginea articolului Centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, a fost reconectată la reţeaua de energie electrică ucraineană

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află în sudul Ucrainei, a fost deconectată joi de la reţeaua ucraineană pentru prima dată în istoria sa, după ce un incendiu provocat de bombardamente a avariat o linie electrică, a anunţat anterior Kievul, potrivit Reuters.

"Astfel, centrala nucleară din Zaporojie, în pofida numeroaselor provocări ale ocupanţilor, continuă să funcţioneze în interiorul reţelei energetice ucrainene", a precizat Energoatom într-un comunicat după ce al doilea reactor a fost reconectat.

Rusia, care a invadat Ucraina în februarie, a preluat controlul asupra centralei nucleare în martie, deşi aceasta este în continuare operată de tehnicieni ucraineni care lucrează pentru Energoatom.

Primul reactor a fost reconectat la ora locală 14.04, iar cel de-al doilea la ora 21.15, a precizat Energoatom. Cele două sunt singurele reactoare funcţionale din cele şase de la centrală.

Instalaţia furniza peste 20% din necesarul de electricitate al Ucrainei înainte de război, iar pierderea ei ar pune o nouă presiune asupra guvernului, care se pregăteşte deja pentru o iarnă dificilă în timpul războiului, cu o penurie de energie potenţial paralizantă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici