Centrul american de detenţie din Bucca, o şcoală al-Qaida pentru viitorii terorişti

Centrul american de detenţie din Bucca, în sudul Irakului, unde au fost închişi peste 100.000 de deţinuţi în şase ani, s-a dovedit a fi o adevărată şcoală pentru formarea unor adepţi ai al-Qaida, potrivit poliţiei irakiene şi unor foşti deţinuţi.

40 afișări
Imaginea articolului Centrul american de detenţie din Bucca, o şcoală al-Qaida pentru viitorii terorişti

Centrul american de detenţie din Bucca, o şcoală al-Qaida pentru viitorii terorişti

"Centrul Bucca a fost cea mai bună şcoală pentru instruirea unui număr mare de takfiri", termen care se traduce literal prin "lansatori de anateme" şi prin care sunt desemnaţi membrii al-Qaida, afirmă Abu Mohammad, originar din Ramadi, fost fief al insurecţiei situat la 100 de kilometri vest de Bagdad.

"Analfabeţii şi (prizonierii) de drept comun erau cel mai uşor de îndoctrinat", adaugă un muncitor în vârstă de 32 de ani eliberat în 2008 după ce a petrecut 26 de luni în această închisoare.

Deschisă în urma invaziei din 2003, Bucca a avut până la 22.000 de deţinuţi în 2007. La închiderea sa, în septembrie, au rămas 8.000, care au fost transferaţi la Camp Cropper din Bagdad şi Taji, la nord de capitală.

"Cei doi kamikaze şi majoritatea suspecţilor arestaţi în urma dublului atentat de la 19 august împotriva Ministerelor de Externe şi Finanţe (soldate cu 95 de morţi) au fost eliberaţi cu puţin timp înainte de la Bucca", potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne.

"La fel şi în cazul dublului atentat de la 25 octombrie soldat cu 153 de morţi", a precizat acesta. Potrivit premierului, 73 de persoane au fost arestate în cadrul anchetei în acest caz.

De altfel, potrivit oficialului, "poliţia irakiană a realizat târziu că numeroşi terorişti ai al-Qaida fuseseră eliberaţi din închisorile americane deoarece fuseseră încarceraţi sub nume false, care nu figurau pe mandatele de urmărire".

Căpitanul Brad Kimberly, purtător de cuvânt al administraţiei penitenciare americaine, a declarat că "nu a primit nici o dovadă (din partea Guvernului irakian) privind implicarea vreunui fost deţinut în aceste atacuri".

"Takfirii îi preluau pe noii sosiţi în închisoare, care deveneau rapid la fel de radicali ca mentorii lor şi le justificau crimele împotriva poliţiştilor şi militarilor apostaţi", explică Haj Ahmad, un muncitor în vârstă de 45 de ani originar din Ramadi.

"Cel mai surpinzător este că americanii îi eliberau în timp ce aceştia erau total îndoctrinaţi cu această ideologie şi pe cale de a deveni ucigaşi. Afară se alăturau al-Qaida", confirmă bărbatul care a petrecut patru ani la Bucca, fiind eliberat în 2008.

Abu Mohammad, în vârstă de 35 de ani, arestat în urma exploziei împotriva mausoleului şiit din Samarra în februarie 2006, a confirmat aceste informaţii.

"Takfirii se concentrează pe cei sub 24 de ani. Îi întâmpină prietenos, îi întreabă despre motivele pentru care au fost închişi, despre relaţiile cu religia", povesteşte acesta, după ce a petrecut trei ani la Bucca.

"Apoi îi îndoctrinează, îndemnându-i să îşi lase barbă şi să ucidă. Nu credeam că oamenii se pot schimba în asemenea măsură", a adăugat acesta.

Abu Yasser, un profesor în vârstă de 45 de ani, arestat tot la Samarra, este convins că americanii erau la curent cu această spălare pe creier graţie sistemului de supraveghere.

"Membrii al-Qaida îi convingeau pe cei naivi că operaţiunile sinucigaşe îi vor duce în paradis. Tinerii din Samarra pe care i-am văzut crescând nu mai vorbeau cu mine pentru că mă considerau un trădător", explică el.

Dar căpitanul Kimberly apreciază aceste acuzaţii ca fiind nefondate.

"Centrele noastre sunt cele mai bune şcoli pentru a-i ajuta pe deţinuţi să reuşească în societate. Ei sunt separaţi de cei extremişti întrucât nu vrem să fie influenţaţi de cei care doresc să comită atacuri împotriva poporului irakian şi a forţelor de coaliţie", conchide el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici