Cetăţeanul francez răpit în Algeria a fost decapitat de o grupare afiliată Statului Islamic. UE condamnă "asasinarea barbară"

Cetăţeanul francez răpit în Algeria a fost decapitat de o grupare afiliată grupului terorist Stat Islamic. Uniunea Europeană condamnă în termeni duri "asasinarea barbară" a ostaticului francez în Algeria, afirmând că are o poziţie unitară în campania împotriva grupurilor teroriste.

4538 afișări
Imaginea articolului Cetăţeanul francez răpit în Algeria a fost decapitat de o grupare afiliată Statului Islamic. UE condamnă "asasinarea barbară"

Cetăţeanul francez răpit în Algeria a fost decapitat de o grupare afiliată Statului Islamic (Imagine: captură video/ New York Times)

Uniunea Europeană condamnă dur "asasinarea barbară" a ostaticului francez

"Asasinarea barbară a cetăţeanului francez Hervé Gourdel reprezintă un afront la adresa valorilor şi drepturilor universal recunoscute", a reacţionat Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

"Vor fi făcute toate eforturile pentru aducerea în faţa justiţiei a autorilor acestor crime", a precizat Ashton, conform AFP.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a convocat Consiliul Naţional de Apărare ca reacţie la decapitarea unui cetăţean francez în Algeria şi a promis continuarea raidurilor aeriene în Irak contra grupului terorist Stat Islamic. 

Hervé Pierre Gourdel, 55 de ani, fusese răpit duminică seară în localitatea algeriană Tizi Ouzou, situată la 110 kilometri est de Alger.

Gruparea islamistă Jung al-Khilaka, afiliată organizaţiei teroriste Stat Islamic, a postat o înregistrare video intitulată "Mesaj de sânge pentru Guvernul francez", în care prezintă executarea ostaticului prin decapitare.

Ostaticul este prezentat în genunchi şi legat la mâini, fiind înconjurat de patru bărbaţi cu cagule pe feţe. Ostaticul transmite familiei că o iubeşte.

Unul dintre terorişti citeşte un mesaj în care denunţă intervenţia "cruciaţilor criminali francezi împotriva musulmanilor, în Algeria, Mali şi Irak".

"Dat fiind că a expirat termenul de 24 de ore acordat Franţei pentru oprirea campaniei militare contra grupului Stat Islamic şi pentru salvarea cetăţeanului francez, am decis uciderea acestuia pentru a răzbuna victimele din Algeria şi pentru a susţine califatul islamic", a afirmat teroristul.

Ostaticul francez a fost apoi decapitat.

Scenariul decapitării este asemănător cu executarea jurnaliştilor americani James Foley, Steven Sotloff şi a britanicului David Haines.

Organizaţia teroristă ameninţase că va executa ostaticul dacă Franţa nu va opri raidurile aeriene în Irak. Parisul a explicat că refuză să "cedeze şantajului".

Grupul terorist sunnit Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Levant, Stat Islamic în Irak şi Siria - SI/SIIL/SIIS) ocupă vaste regiuni din nord-vestul Irakului şi din sud-estul Siriei, unde a proclamat un "califat islamic".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici