China neagă că a privat-o de îngijiri medicale pe o disidentă care a murit după cinci luni de arest

China a negat luni că a privat-o de îngrijiri medicale pe disidenta chineză Cao Shunli, care a murit vineri după o perioadă de detenţie criticată de apărători ai drepturilor omului.

322 afișări
Imaginea articolului China neagă că a privat-o de îngijiri medicale pe o disidentă care a murit după cinci luni de arest

China neagă că a privat-o de îngijiri medicale pe o disidentă care a murit după cinci luni de arest (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cao Shunli a decedat la vârsta de 52 de ani din cauza unei "insuficienţe multiple de organ provocate de o tuberculoză şi de o pneumonie acută, în pofida tututor eforturilor depuse pentru a fi salvată", a afirmat Hong Lei, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

"Ea a beneficiat de tratament medical adecvat, iar drepturile şi interesele sale au fost respectate în baza legii", a adăugat oficialul chinez.

De asemenea, Hong Lei şi-a exprimat nemulţumirea faţă de "observaţiile eronate" ale unor ţări occidentale. În opinia sa, unele ţări occidentale "intervin" în afacerile interne ale Chinei folosind ca pretext apărarea "drepturilor omului".

Statele Unite au anunţat sâmbătă că sunt "profund tulburate" de moartea lui Cao Shunli, arestată în urmă cu cinci luni în timp ce voia să meargă la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

La rândul său, Reprezentantul UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, s-a declarat "profund întristată" de moartea lui Cao Shunli.

"Autorităţile chineze au astăzi sânge pe mâini", a denunţat într-un comunicat organizaţia Amnesty International.

Apropiaţi de-ai activistei Cao Shunli au afirmat pentru AFP că autorităţile chineze au privat-o de medicamentele de care avea nevoie, în perioada de detenţie.

Ea fost eliberată condiţionat la sfârşitul lunii februarie, pe când se afla în stadiul "terminal" al bolii, au precizat ei.

Cao Shunli s-a remarcat în special prin insistenţa sa pe lângă autorităţi ca membrii societăţii civile chineze să participe la redactarea unui raport cu privire la situaţia drepturilor omului în China.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici