China şi Japonia au făcut primul pas spre ameliorarea relaţiilor la summitul APEC din Beijing

China şi Japonia au făcut, luni, la Bejing un prim pas spre ameliorarea relaţiilor, cu ocazia summitului Asia-Pacific, unde participă principalii lideri din regiune, inclusiv Barack Obama şi Vladimir Putin, pe fondul rivalităţilor geopolitice şi comerciale.

608 afișări
Imaginea articolului China şi Japonia au făcut primul pas spre ameliorarea relaţiilor la summitul APEC din Beijing

China şi Japonia au făcut primul pas spre ameliorarea relaţiilor la summitul APEC din Beijing (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Forumul statelor din APEC, premierul japonez Shinzo Abe şi preşedintele chinez Xi Jinping au participat la primul summit bilateral, extrem de aşteptat, un prim semn al dezgheţării relaţiilor, după peste doi ani de tensiuni.

"Numeroase ţări aşteptau acest summit între Japonia şi China, şi nu este vorba doar despre statele asiatice. Cred că am făcut un prim pas spre ameliorarea relaţiilor bilaterale", a declarat premierul Abe, la finalul întrevederii de o jumătate de oră cu liderul chinez.

"China doreşte ca Japonia să continue pe calea dezvoltării paşnice" şi "să adopte politici militare şi de securitate rezervate", a declarat preşedintele Xi Jinping, citat de agenţia Xinhua.

Relaţiile dintre China şi Japonia sunt tensionate de mai bine de doi ani pe fondul disputelor cu privire la suveranitatea Insulelor Diaoyu (Senkaku, în japoneză) în Marea Chinei de Est, revendicate de Beijing, dar administrate de Tokyo. Aviaţia şi Marina celor două ţări au fost implicate în mai multe incidente în ultimele luni, în apropierea arhipelagului nelocuit.

În acest context, premierul Abe a cerut Chinei înfiinţarea unui mecanism de comunicare maritimă, pentru evitarea unui eventual incident.

Potrivit agenţiei Xinhua, Abe a asigurat că Japonia nu intenţionează să-şi schimbe poziţia cu privire la responsabilităţile istorice. Preşedintele Xi Jinping a reafirmat poziţia Chinei şi a îndemnat Japonia să "folosească istoria ca pe o oglindă pentru a privi spre viitor".

Gazda reuniunii APEC, preşedintele chinez a deschis cea mai importantă reuniune internaţională organizată după sosirea la putere, la sfârşitul anului 2012. Preşedintele american Barack Obama, sosit luni dimineaţă la Beijing, a susţinut un discurs la deschiderea summitului APEC, iar marţi şi miercuri are programate întrevederi cu preşedintele Xi Jinping. Casa Albă a promis "discuţii sincere şi aprofundate" cu partea chineză.

Preşedintele chinez i-a îndemnat duminică pe participanţii la summit "să realizeze visul regiunii Asia-Pacific pentru locuitorii zonei", aluzie la "visul chinez" al grandorii regăsite.

Summitul anual al forumului de cooperare economică din Asia-Pacific (APEC) urmează să discute despre proiecte concurente ale extinderii şi aprofundării liberului-schimb regional. Reuniunea reprezintă, de asemenea, o ocazie pentru numeroase întrevederi bilaterale asupra unor dosare şi dispute între partenerii regiunii.

Premierul australian Tony Abbot intenţionează, astfel, să-i ceară explicaţii liderului de la Kremlin cu privire la zborul MH17 al Malaysia Airlines, doborât în spaţiul aerian al Ucrainei în luna iulie şi soldat cu moartea celor 298 de persoane aflate la bord, între care 38 de australieni.

Occidentalii îi consideră pe separatiştii proruşi responsabili pentru această tragedie şi acuză Moscova că împiedică ancheta, acuzaţii dezminţite de Kremlin.

Pe de altă partea, la cea de-a zecea întâlnire în mai puţin de doi ani, preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin s-au angajat, duminică, să-şi consolieze colaborarea, iar ulterior au semnat mai multe acorduri, în special în domeniul energetic între gigantul rus Rosfnet şi chinez CNPC.

În plan economic, China şi Statele Unite au insistat asupra proiectelor concurente cu privire la integrarea economică în Asia-Pacific. Washingtonul nu şi-a ascuns diferendele cu Beijingul cu privire la respectarea drepturilor omului, atacurile informatice, disputele comerciale sau frontierele maritime ale Chinei cu statele vecine.

În afară de Japonia, Vietnamul şi Filipine se află, de asemenea, în relaţii tensionate cu China, care revendică suveranitatea aproape în totalitate asupra Mării Chinei de Sud, pe unde trece o rută strategică pentru navigaţia comercială.

Economiile statelor membre APEC reprezintă aproximativ 40% din populaţia lumii, 57% din PIB-ul mondial şi 44% din schimburile comerciale internaţionale.

Summitul va fi urmat de reuniunea statelor din Asia de sud-est (ASEAN), în Myanmar, iar la sfârşitul săptămânii este programat la Brisbane, în Australia, summitul G20.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici