CIA retrage personal din China, în urma furtului datelor a milioane de angajaţi federali americani

CIA a retras personal de la Ambasada Statelor Unite din Beijing, de teamă că date furate din computerele Guvernului i-ar putea expune agenţii, scrie The Washington Post (WP), citat de BBC News online.

371 afișări
Imaginea articolului CIA retrage personal din China, în urma furtului datelor a milioane de angajaţi federali americani

CIA retrage personal din China, în urma furtului datelor a milioane de angajaţi federali americani (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Date aparţinând unui număr de 21 de milioane de angajaţi federali au fost furate, în aprilie, într-un atac masiv asupra Biroului american pentru Managementul Personalului (OMP).

Companii cu activitate în domeniul secuităţii cibernetice au acuzat hackeri ai statului chinez de comiterea acestui atac.

Retragerea personalului din China a fost o "măsură de precauţie", au declarat oficiali din cadrul Agenţiei Centrale americane de Informaţii pentru WP.

CIA a refuzat însă să comenteze în mod direct pe această temă.

Informaţii despre personalul CIA nu s-au aflat în volumul masiv de fişiere furate din computerele OPM, însă alte documente cu privire la verificări efectuate de către Departamentul de Stat în rândul angajaţilor săi au fost copiate în timpul atacului.

CIA se teme că o comparare a listelor celor care au fost verificaţi cu registrul personalului ambasadei ar putea să-i ajute pe chinezi să-i expună lucrătorii din domeniul informaţiilor.

Cei care lucrează la ambasadă şi care nu au fost verificaţi de către Departamentul de Stat erau agenţi CIA, scrie ziarul citând "oficiali anonimi".

Pericolul ca în urma unor căutări în aceste date să fie expuşi agenţi din domeniul informaţiilor a fost evocat şi de către James Clapper, directorului serviciilor americane de informaţii (DNI), în cadrul unei audieri în Comisia pentru Forţele Armate din cadrul Senatului.

Clapper a declaat că intruziunea are "potenţiale implicaţii grave" pentru comunitatea de informaţii, prin identificarea agenţilor acesteia din alte ţări.

"Acesta este un cadou care va continua să dea (roade) ani de zile", a declarat el în faţa membrilor comisiei senatoriale, care analiza ameninţările în domeniul cibernetic la adresa Statelor Unite şi care sunt paşii necesari în vederea combaterii lor.

El a adăugat că şi Statele Unite sunt angajate în tipul de atacuri cibernetice de care este acuzată China.

"Şi noi practicăm spionajul cibernetic", a spus el. "Nu suntem deloc nepricepuţi la asta", a adăugat Clapper.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici