Clericul Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat, judecat în lipsă în Turcia

Autorităţile turce au deschis luni cel mai amplu proces în instanţă pe tema tentativei de lovitură de stat din luna iulie, în cadrul căruia sunt judecaţi 270 de suspecţi, inclusiv clericul musulman Fethullah Gulen, judecat în lipsă, informează site-ul postului France 24.

939 afișări
Imaginea articolului Clericul Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat, judecat în lipsă în Turcia

Clericul Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat, judecat în lipsă în Turcia (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Dintre suspecţi, 152 se află deja în detenţie preventivă, inclusiv mai mulţi oficiali militari de rang înalt, relatează agenţia de ştiri Anadolu.

Ankara acuza mişcarea clericului musulman Fethullah Gulen ca fiind o "organizaţie teroristă", cu toate că gruparea insistă că este o mişcare paşnică care promovează islamul moderat.

Inculpaţii sunt judecaţi pentru o serie de fapte, fiind inclusiv acuzaţi de apartenenţă la o "grupare teroristă înarmată", dar şi de tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale.

Suspecţii ar putea fi condamnaţi la închisoare pe viaţă în cazul în care sunt găsiţi vinovaţi şi se estimează că procesul ar putea dura două luni, relatează cotidianul Hurriyet.

Turcia a cerut în mod repetat autorităţilor americane să-l extrădeze pe Gulen, care trăieşte în Statele Unite din 1999. Administraţia Obama a insistat că procesul de extrădare este unul de lungă durată, însă Ankara speră că noul lider de la Casa Albă va fi mai dispus să urgenteze acţiunea de extrădare.

Aproximativ 43.000 de persoane au fost arestate şi aşteaptă să fie trimise în instanţă, fiind acuzate de implicare în organizarea şi executarea tentativei de lovitură de stat din luna iulie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici