Clinică din Africa de Sud, amendată pentru prelevare ilegală de organe, inclusiv de la români

O clinică privată din Durban (Africa de Sud) a fost condamnată la plata unei amenzi de patru milioane de ranzi (585.000 de dolari) pentru efectuarea în mod ilegal a unor transplanturi de rinichi pentru israelieni bogaţi, cu organe prelevate de la brazilieni şi români săraci.

25 afișări
Imaginea articolului Clinică din Africa de Sud, amendată pentru prelevare ilegală de organe, inclusiv de la români

Clinică din Africa de Sud, amendată pentru prelevare ilegală de organe, inclusiv de la români (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

O anchetă îi vizează din septembrie pe directorul şi cinci medici ai spitalului St. Augustine din Durban, clinică ce face parte din reţeaua Netcare. Cei şase sunt acuzaţi că au efectuat 109 transplanturi ilegale în perioada 2001 - 2003.

Potrivit unui comunicat al Netcare, conducerea spitalului şi-a recunoscut vinovăţia, fiind condamnată la plata unei amenzi de 20.000 de ranzi pentru încălcarea legii privind recoltarea de ţesuturi umane şi la patru milioane de ranzi (585.000 de dolari) pentru primirea de bani în mod ilegal pentru operaţii.

În septembrie, presa a dezvăluit că numeroşi israelieni au efectuat transplanturi de rinichi la spitalul St. Augustine. Iniţial, donatorii de organe erau israelieni, dar ulterior au fost români şi brazilieni, pentru că rinichii erau disponibili la preţuri mai mici.

Donatorii israelieni erau plătiţi cu aproximativ 20.000 de dolari, în timp ce românii şi brazilienii primeau doar câte 6.000 de dolari, conform procurorilor. Unii donatori erau minori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici